veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Miten voin lahjoittaa joulukeräykseen?

Miten voin lahjoittaa joulukeräykseen?
8.12.2023

Joulun alla voi taas osallistua moniin keräyksiin ja auttaa lähimmäistä. Hope ry:n Eveliina Hostila kertoo, miten käytännössä kannattaa toimia ja miten apu pääsee perille.

Miten Hope ry:n joulukeräykseen voi osallistua?

”Otamme vastaan joululahjoiksi uusia tavaroita, joita jaetaan meidän asiakasperheisiimme. Keräyksiä on 20 paikallistoimijallamme ympäri Suomen.

Kumppaniyritysten toimipisteissä on myös toivekuusia. Lisäksi Prisman verkkokaupasta voi tänä vuonna ostaa vaikka kotisohvalta joululahjoja, jotka toimitetaan meidän asiakkaillemme.

Otamme vastaan myös rahalahjoituksia, kotisivuiltamme löytyy joululahjoitussivu.”

Miten keräykseen osaa ostaa oikeanlaisen lahjan?

”Meillä on Prisman verkkokaupassa toivelahjaesimerkkejä, joista näkee, mitä eniten toivotaan. Mitään euromäärää ei ole, mutta kaipaamme lapsille ja nuorille sopivaa tavaraa.

Paikallistoimijoiltamme voi myös kysyä vinkkejä lahjatoiveista. Lahjoja ei kannata paketoida, sillä meidän pitää varmistaa, mitä perheille annetaan.”

Miten toivekuusi toimii?

”Kuusien oksille on ripustettu asiakkailtamme kerättyjä toiveita. Lahjojen keräyspiste on ilmoitettu kuusen luona. Kuusia on kymmeniä eri puolilla Suomea.”

Kenelle joululahjat annetaan?

”Lahjoja voivat saada perheet, jotka ovat hakeneet meiltä tänä vuonna vaate- tai tavara-apua tai harrastustukea. Vuosittain Hope auttaa yli 9 500 perhettä, joissa on lapsia yli 22 000.”

Miten suurelta osin toimintanne pyörii vapaaehtoisvoimin?

”Meillä on kaksi vakituista työntekijää ja lisäksi kaksi henkeä palkkatuella tukemassa vapaaehtoisten toimintaa. Paikallistoiminta pyörii 600 vapaaehtoisen voimin, eivätkä he saa rahallista korvausta työstään.”

Miten suurilla summilla Hope auttaa lapsiperheitä vuosittain?

”Viime vuonna avustustyömme arvo oli yhteensä noin seitsemän miljoonaa euroa. Se sisältää lahjoituksina saadut tavarat ja vaatteet.

Lisäksi tulevat yksityisiltä, yrityksiltä ja säätiöiltä saadut rahalahjoitukset, joita ohjaamme harrastus- ja elämystoimintaan sekä tavaroiden hankintaan.”

Miten suuri avun tarve on?

”Suomessa on arviolta 130 000 köyhissä perheissä elävää lasta. Korona aikana avun tarve kasvoi, inflaation vaikutukset näkyvät perheissä ja nyt pelätään mahdollisia tulevia etuusleikkauksia. Viime vuosien aikana lapsiperheköyhyys ei valitettavasti ole vähentynyt.” 

Saako lahjoittaja jotain vastineeksi lahjoituksestaan?

”Auttaminen on aina kahdensuuntaista. Lahjoituksilla on valtava merkitys tulevaisuuden toivon kasvattamisessa ja luottamuksen saamisessa.

Lahjoittaja saa myös hyvän mielen. Eri ihmisillä voi olla erilaisia motivaatiotekijöitä. Joillakin se voi olla merkityksellisyyden kokemus. Kun auttaa muita, itsekin voi luottaa, että voi saada apua, jos eteen tulee vaikea elämäntilanne.”

Outi Airaksinen  

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti