veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Alvar Aallon Paimio-tuolin lähtöhinta 20 000–30 000 euroa – kirjeleikelmästä huippuhinta huutokaupassa

Alvar Aallon Paimio-tuolin lähtöhinta 20 000–30 000 euroa – kirjeleikelmästä huippuhinta huutokaupassa
1.11.2018

Suomalaisen huippudesignin suosio näyttää yhä jatkuvan, ja markkinoille on putkahtanut yllättäviäkin harvinaisuuksia kuten Gunnel Nymanin sohva, Timo Sarpanevan järkälemäinen lasiveistos ja Alvar Aallon varhainen Paimio-tuoli. Syksyn kovin nousija lähtöhinnastaan lienee kuitenkin kirjeleikelmä, joka nousi 400 eurosta yli 9 000 euroon.

Alvar Aallon Paimio-tuolin varhaismalli on tulossa Bukowskisin Modern Masters Helsinki -huutokauppaan 14. marraskuuta. Näitä pyökistä 1930-luvun alussa valmistettuja keräilyharvinaisuuksia tulee myyntiin peräti kaksi. Ne ovat olleet saman perheen omistuksessa 1940-luvulta asti.

Tuolit myydään erikseen ja molempien lähtöhinta on 20 000–30 000 euroa. Ainoastaan ensimmäisten Paimio-tuolien kehät valmistettiin pyökistä, joka korvattiin varsin pian koivupuulla.

Bukowskisilla marraskuussa huutokaupattavat Alvar Aallon harvinaiset Paimio -tuolit on valmistettu 1930-luvun alussa ennen kuin pyökki korvattiin koivupuulla. Kuva: Bukowskis

Paimion parantolan tuolimalleja on tehty myöhemmin paljonkin. Artekin 1980-luvulla tekemiä on myyty arvohuutokaupoissa 300–700 euron lähtöhinnoilla, mutta alkuperäisistä maksetaan paljonkin enemmän. Nämä alkuperäiset on siis tehty 1930-luvun alkuvuosina, ja osa niistä on jo alun perin myyty muualle kuin Paimioon.

Esimerkiksi Bukowskisin huutokaupassa myytiin kolmisen vuotta sitten Alvar Aallon nojatuolipari numero 31 sekä pöytä numero 970, ja tämä taivutetusta koivuvanerista sekä laminoidusta koivusta tehty istuinryhmä oli myyty Kauhavan lentosotakoulun käyttöön 1930-luvulla. Sieltä se oli jotenkin lennähtänyt myyntiin Bukowskisille, jossa istuinryhmä vaihtoi omistajaa huutomaksuineen noin 6 500 eurolla.

Bukowskilla myytiin myös viime vuonna Paimion nojatuolimallin 42 varhainen malli vuodelta 1932. Sen valmistaja on Oy Huonekalu- ja Rakennustehdas Ab. Tuolissa on taivutettu niinikangasistuin, vaneria ja käsinojat pyökkiä. Se nousi huutomaksuineen lähes 22 000 euroon. Nyt huutokauppaan tulevat on siis hinnoiteltu pitkälti samalle tasolle.

Alvar Aallon Paimio-tuoleja löytyy myös muista huutokaupoista. Tamperelaisen Annmari´sin Scandinavian design -huutokaupassa 4.11. on tarjolla malli 42, ”Pikku-Paimio” 1930-luvulta. Tuolin arviohinta on 3 000–4 000 euroa. 

Gunnel Nymanin huonekaluja huutokaupassa

Bukowskisin marraskuun huutokaupassa on myös tarjolla erikoinen erä Gunnel Nymanin designesineitä hänen omasta kokoelmastaan. Huutokaupattavaksi tulee esimerkiksi hänen suunnittelemiaan huonekaluja, joita huutokaupoissa ei juurikaan ole ennen nähty. 

 Nyt huutokaupattavaksi tuleva Gunnel Nymanin sohva on ollut hänen perheensä omistuksessa. Sohva on valmistettu 1930-luvun alussa, ja se oli esillä Taideteollisuusnäyttelyssä vuonna 1934. Bukowskisin arviohinta sohvalle on 6 000–8 000 euroa.

Timo Sarpanevan massiivinen lasiveistos jäi myymättä

Stockholms Auktionsverkin Modern Art and Design Helsinki -huutokaupassa lokakuun lopulla oli tarjolla mm. Timo Sarpanevan massiivinen lasiveistos ”In Illo Tempore II”. Sen korkeus on 40,5 cm, leveys noin 63 cm ja syvyys noin 30 cm.

Lasiveistoksen arviohinta oli 17 000–19 000 euroa, mutta kohde jäi myymättä, sillä ylin tarjous oli 14 000 euroa. Tarjouksen tekijä olisi siis ollut valmis maksamaan siitä huutomaksuineen noin 17 000 euroa.

Kultainen taskukello 20 000 eurolla

Tämän käyttämättömän Cedric Johnerin Abyss-kellon hinta-arvio on 2 500 euroa. Suomen arvohuutokaupoista ei vertailuhintoja löydy, mutta näitä geneveläisen kellosepän arvokelloja on kyllä myyty kansainvälisissä arvohuutokaupoissa – mm. Christiellä sekä tätä arviohintaa alemmalla että varsinkin korkeammalla hinnalla. Kuva: Helander

Lähiaikoina järjestettävissä huutokaupoissa on tarjolla myös meikäläisittäin lähes ennen näkemättömiä esineitä.

Helanderin kuukausihuutokaupassa 3.11.on esimerkiksi sveitsiläisten kellomestareiden luksusharvinaisuuksia, joista kalleimman arviohinta on peräti 20 000 euroa. Kyseessä on Henri Barbezar-Bolen LeLocle, kultainen taskukello, jossa on 31 kiveä. Jos se menee kaupaksi, ostaja on tuskin suomalainen.

Ihan joka miehen kelloja eivät myöskään ole kaksi Cedric Johnerin Abyss-kelloa, joista kalliimman arviohinta huutokaupassa on 2 500 euroa. Molemmat kellot ovat käyttämättömiä.

Muumiesineistön keräilijöitäkin muistetaan harvinaisuudella, sillä Helanderin huutokaupassa tarjolla on Arabian Muumi-muki 1950-luvulta arviohinnaltaan 1 600 euroa.

Hagelstamilla on marraskuussa kolme huutokauppaa, joista kuukausihuutokauppa pidetään 5.–6.11.  

Arvokkaan kirjeleikelmän hinta nousi 9 000 euroon

Lokakuun huutokauppojen todennäköisesti kovin nousija lähtöhinnastaan oli Suomen Filateliapalvelun myymä kirjeleikelmä. Sen lähtöhinta oli 400 euroa, mutta kova kilpahuuto nosti hinnan huutomaksuineen yli 9 000 euroon!

Tämä 30-ryhmäinen leikelmä Turun kuvioleimalla leimattuna nousi Suomen Filateliapalvelun huutokaupassa lokakuussa yli 9 000 euroon. Ryhmä koostuu 5 pennin ruskehtavan keltaisista merkeistä, joista yhdessä – alimman rivin toinen merkki – on myös ns. aavekuvake. Aitoustodistuksella varustettu leikelmä on todennäköisesti tämän merkin suurin tunnettu leimattu ryhmä. Kuva: Suomen Filateliapalvelu

Kun postimerkki tai muu filateelinen kohde on tosi harvinainen – kuten tämä on – rahakkaita keräilijöitä kyllä näyttää löytyvän, vaikka muutoin postimerkkien keräily onkin laantunut ainakin nuorempien ikäluokkien keskuudessa. 

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti