veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Vanha itämainen matto vie kaukomaille – signeeraus kertoo laadusta

Vanha itämainen matto vie kaukomaille – signeeraus kertoo laadusta
19.9.2023

Vanha itämainen matto on ollut haaveissani jo pitkään. En kuitenkaan tunne mattoja kovinkaan hyvin. Erotan ehkä juuri ja juuri koneella tehdyn maton aidosta vanhasta, mutta muuten niiden iän ja alkuperän arvioiminen on haastavaa.

Kysyinkin Helanderin huutokauppatalon toimitusjohtajalta Mika Siréniltä, mitä asioita ostajan tulisi ottaa huomioon vanhaa mattoa ostaessaan.

Mika Sirénillä on pitkä kokemus matoista. Hän on itse toiminut mattokauppiaana ja tuonut mattoja Suomeen Iranista, Pakistanista, Intiasta, Nepalista, Tiibetistä, Kiinasta sekä Afganistanista. Hän toteaa heti alkuun, että esimerkiksi termi ”aito matto” on hieman kyseenalainen. Kaikki matothan ovat jollain mittarilla aitoja. 

Sirén neuvoo hankkimaan maton luotettavasta huutokauppatalosta tai kivijalkamyymälästä. Ulkomaanmatkoilta ostettuihin mattoihin liittyy riskejä. Kojussa esitelty hieno silkkimatto ei olekaan välttämättä sama matto, joka takahuoneessa pakataan mukaan.

Mika Sirénillä on pitkä kokemus matoista, mutta asiantuntijallekaan maton alkuperän tunnistaminen ei ole helppoa. Kuva: Leena Louhivaara

Ennen maton ostamista kannattaa tutustua kirjallisuuteen, tutkia mattoja netissä ja käydä tunnettujen mattotalojen sivuilla, joissa voi tutustua mattovalikoimiin, eri kuvioihin ja malleihin.

Matosta tekevät arvokkaan materiaali, työmäärä, solmutiheys, tekotapa ja suunnittelija.

Matot jaetaan antiikkisiin eli yli satavuotiaisiin, semiantiikkisiin eli yli 50-vuotiaisiin sekä uusiin. Tietyillä alueilla on omat perinteiset kuvionsa. 

Vanhat matot ovat kaikkein arvokkaimpia, eikä niitä pidä sekoittaa semiantiikkisiin second-hand mattoihin. Moni ostaja etsii kuitenkin uusia perinteisin mallein tehtyjä mattoja. Tosin tämä trendi on nyt muuttumassa, ja kuluneetkin matot tekevät kauppansa.

Maton ja perinteisen ryijyn rakenteessa paljon samaa

”Itämainen käsinsolmittu matto koostuu kolmesta osasta samaan tapaan kuin perinteinen ryijy.  Solmu, joka on villaa tai silkkiä, tehdään loimen ympärille. Loimi menee maton päästä päähän. Kudelanka kulkee puolestaan maton tai ryijyn sivusta sivuun. Loimi ja kudelanka ovat tyypillisesti joko puuvillaa tai villaa. Tämä vaihtelee alueittain. Joissain matoissa loimi ja kude voivat olla myös silkkiä.”

Mattojen yhteydessä puhutaan monesti solmujen tiheydestä. Solmut lasketaan siten, että matto käännetään ja lasketaan, kuinka monta solmunpäätä näkyy sentti kertaa sentin kokoisella alueella.

Solmuja on kahdenlaisia: turkkilainen solmu ja persialainen solmu. Ensimmäinen muistuttaa meidän ryijysolmuamme ja jälkimmäinen sidotaan niin, että vain yksi osa solmusta näkyy maton takana. Turkkilaisia solmuja laskettaessa solmumäärä pitää jakaa kahdella.

Tosin Sirénin mukaan aloittelijan on turha laskea solmuja sen kummemmin. Tärkeämpää on katsoa matossa kokonaisuutta.

Tältä näyttävät maton solmut. Kuva: Huutokauppa Helander

Nomadimatot eli paimentolaismatot tehdään vaakatasossa olevassa sidontapuussa ja hieman tiheämmät käsisolmitut matot tehdään pystypuissa. On tapana, että paikalliset naiset solmivat mattoja. Maton viimeistely ja suunnittelu on puolestaan miesten tehtävä. Samoin mattokauppiaat ovat järjestään miehiä.

Sirén kertoo matkoillaan nähneensä mattojen valmistusta. Korkealla Iranin vuoriston pikkukylissä äidit opettivat tyttärille, miten mattoja solmitaan. Hiljainen tieto ja taito säilyi ja siirtyi näin suvussa eteenpäin. 

Arvomaton suunnittelija signeeraa työnsä

Mikäli matto on signeerattu, suunnittelija on vahtinut työtä ja sen laatua. Suunnittelijoita Sirén kutsuu hauskasti ”paikallisiksi Wirkkaloiksi”, sillä arvomaton suunnittelu muistuttaa pitkälti minkä tahansa designesineen suunnittelua.

Tämän silkkisen Qum-maton signeeraus löytyy maton alareunasta keskeltä. Kuva: Huutokauppa Helander

Maton signeerauksessa onkin oikeastaan sama periaate kuin taidelasin signeerauksessa: se on merkki hyväksytystä työstä ja laadusta.  Signeeraus onkin viimeinen asia, joka mattoon tehdään. Siitä käy ilmi maa, kaupunki ja suunnittelijan nimi.  

Tietyillä alueilla on omat perinteiset kuvionsa. Afganistanilaiset matot on usein solmittu villaloimelle, ne ovat yksivärisiä ja koostuvat esimerkiksi punaisen tai sinisen eri sävyistä.

Afganistanilainen matto Kuva: Huutokauppa Helander 
Parhaat matot ovat Sirénin mukaan iranilaisia mattoja, joita kutsutaan myös persialaisiksi. Niitä on valtavasti erilaisia. Puuvillaloimelle tehdyt, kohtuullisen hyvälaatuiset matot tulevat Iranista Hamadan alueelta. Täbriz, qum ja isfahan ovat klassisia huippumattoja.

Tunnistaminen ja ajoitus vaativaa työtä

Asiantuntijallekaan maton alkuperän tunnistaminen ja ajoittaminen ei ole helppoa. Se vaatii vuosien työn ja lukemattomia mattoja, joita käsittelemällä ja katsomalla syntyy tuntuma mattoihin ja materiaaleihin.

Materiaaleista arvokkain on silkki. Miten erottaa keinosilkki aidosta silkistä? Monen mattokauppiaan käyttämä polttotesti ei Sirénin mukaan  toimi.

”Tunnistaminen  on haastavaa. Ennen vanhaan tekosilkki oli väreiltään räikeämpää ja laadultaan huonoa, ja sen tunnisti helposti. Nyt on toisin”, Sirén kertoo.

Hän tunnistaa silkkimatot paitsi ulkonäöstä myös sormituntumalla. ”Aito silkki on pehmeämpää kuin keinosilkki. Yleensä hyvälaatuinen silkkimatto on myös ohut, koska matto pystytään solmimaan hyvin tiheäksi, jolloin nukan voi leikata hyvinkin lyhyeksi.”

Aina ei ole helppoa tunnistaa, miltä alueelta matto on, vaikka kuvio viittaisikin tietylle alueelle. ”Mattojen valmistus on siirtynyt yhä idemmäksi. Nykyään Kiinassa tehdään hienoja kopioita persialaisista matoista, ja niiden erottaminen ’aidoista persialaisista’ on vaikeaa.”

Vanhan ja uuden maton erottaa kulumisesta. ”Onneksi kulunut matto kelpaa nykyään kuluttajille. Älkää antako sen häiritä, että matto kuluu, se vain paranee vanhetessaan”, Sirén neuvoo.

Koneella tehdyn maton erottaa sitä vastoin helpommin aidosta käsintehdystä matosta.

”Koneella tehdyssä matossa hapsut on ommeltu päätyyn. Maton sivureunat on ommeltu koneellisesti ja sivujen päärmäyksessä näkyy myös tikkausjälki. Konematto on yleensä ’virheetön’, se on täysin suora, kuviot oikein, värimaailma yhdenmukainen ja tasaisempi. Kun kääntää maton, se on ’sumea’, eikä siinä ole solmuja samassa merkityksessä kuin käsinsolmitussa”, Sirén opastaa.

Sininen matto on aito käsin somittu matto. Aitouden tunnistaa reunoista ja solmuista. Kuva: Leena Louhivaara

Paimentolaismatot suosittuja

Entä onko matoissa nähtävissä trendejä? Millaisia mattoja nyt kysytään eniten?

”Paimentolaismatot ovat suosittuja. Klassiset ateljeematot tai esimerkiksi Nain-matot eivät ole niin muodissa tällä hetkellä.”

Sirénin mukaan nyt on hyvä hetki ostaa hyvälaatuisia mattoja. ”Ne ovat käsittämättömän edullisia. Huutokaupassa 50–500 eurolla saa loistoyksilöitä.”

Hyvän (120 cm x 220 cm kokoisen maton voi saada huutokaupasta 100–200 eurolla.

MITEN HUOLLAN JA PUHDISTAN MATON?

  • Imuroi mattoa hellävaraisesti. Ole hapsujen kohdalla erityisen varovainen.
  • Kun talvella on pakkasta, tuuleta villamatto ulkona. Silkkimattoja ei pidä kuitenkaan tuulettaa ulkona pakkasella. Aurinkoakin kannattaa karttaa, sillä se haalentaa mattoa.
  • Älä pese käsinsolmittuja mattoja itse, sillä mattojen kuivaaminen on haastavaa. Niitä ei saa laittaa roikkumaan, koska loimi saattaa silloin venähtää. Käsinsolmittu matto kuivataan vaakatasossa. Varminta on viedä matto laadukkaaseen pesulaan.
  • Älä säilytä maton päällä mitään raskasta. Mikäli matto on vaikka ruokapöydän alla, kääntele mattoa välillä, jotta painautumat tulevat uusiin kohtiin.
  • Jos matto on rikki, se kannattaa korjauttaa mattojen korjaukseen erikoistuneessa liikkeessä. Mika Sirén suositteli korjaukseen helsinkiläistä Mattogalleria Pazyryk -liikettä.

Katja Weiland-Särmälä 

Filosofian tohtori, taidehistorioitsija ja esinetutkija 

Jutun ensimmäisessä kuvassa on yksityiskohta iranilaisesta Hamadan-matosta. Kuva: Huutokauppa Helander

Rahat, verot, työ & eläke, koti