veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Reino Hietasen moderni minimalismi kiinnostaa

17.7.2015

Reino Hietanen (1932-2014) on yksi Suomen palkituimpia ja arvostetuimpia taiteilijoita. Hänen tunnetuimmat tekniikkansa ovat maalaukset, kollaasit ja grafiikat. Näiden lisäksi hän on tehnyt muun muassa veistoksia ja koruja.

Hietasen tuotannossa on aina ollut vahvana piirteenä yksinkertaistettu abstrakti ilmaisu. Teosten aiheina on yleensä maisema tai asetelma. Hietanen on maalannut lisäksi useita lasimaalauksia eri kirkkoihin, kuten vuonna 1970 valmistuneen Helsingin Roihuvuoren kirkon lasimaalauksen Circulum Vitae.

Hietanen opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa sekä Suomen Taideakatemiassa. Hän toimi myös opettajana ja Lahden taidekoulun johtajana. Reino Hietanen oli yksi legendaarisen Marraskuulaiset-ryhmän jäsenistä.

Taiteilijan ansioluettelo on huimaa luettavaa. Reino Hietanen piti sadoittain näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla arvostetuissa gallerioissa ja taidemuseoissa. Pitkästä palkintolistasta mainittakoon esimerkiksi professorin arvonimi, jonka hän sai vuonna 1987 ja Pro Finlandia -mitali vuodelta 2000.

Reino Hietasen teoksia on lähes jokaisessa merkittävässä julkisessa taidekokoelmassa Suomessa. Taiteilijan tuotannon tekee kiinnostavaksi keräilymielessä myös se, että teokset sopivat tyyliltään sekä julkiseen taidehistoriallista merkittävyyttä vaativaan kokoelmaan, yrityksen yleensä neutraalimpaan linjaan sekä yksityisen keräilijän henkilökohtaiseen mieltymykseen pohjautuvaan taidemakuun. Tämä on tärkeä huomio, kun analysoi hintojen kehitystä tulevaisuudessa.

Isojen maalausten hinnat nousevat

Taidesijoitusmielessä Reino Hietasen 1960- ja 1980-lukujen suurten maalausten hinnat nousevat suurella todennäköisyydellä tulevaisuudessa vielä reippaasti. Suomessa viriää vasta nyt kasvava kiinnostus sotien jälkeiseen moderniin minimalistiseen taiteeseen kansainvälisten taidemarkkinoiden tapaan. Hietasen taide sopii erinomaisesti tämän noin 50 vuotta vanhan tyylin renessanssiin, koska Hietasen taiteellinen tuotanto hakee sanomansa niukkuudesta ja yksinkertaisuuden symboliikasta. Väripinnat ovat eläviä ja tasaisia ja värisävyt harmonisia.

Runsas näyttelytoiminta, ulkomaanmatkat ja opetustyö pitivät taiteilijan jatkuvasti ajan tasalla kansainvälisistä taidevirtauksista, ja hän sai niistä inspiraatiota myös omaan tuotantoonsa. 1970-luvulla Hietasen tuotannossa alkoi näkyä hänen omin ja tunnetuin aiheensa, sakraalisen symbolinen lakana, josta Hietasen tuotanto on helpointa tunnistaa.

Reino Hietasen 1970-luvun kollaasit tai maalaukset, joissa on kuvattuna pöytä ja mielellään myös valkoinen lakana, ovat hyviä sijoituskohteita. Ne ovat jo nyt klassikon asemassa, ja jos taideteosta pidetään klassikkona, säilyttää se aina hyvin hintansa jopa talouden laskukausina. Jos tällainen teos tulee taidemarkkinoille myyntiin, se kannattaa ostaa nopeasti. Hietasen 2000-luvulla tekemät akryylimaalaukset ja värilliset grafiikat ovat myös olleet keräilijöiden suosikkeja. Reino Hietasen töitä on ollut markkinoilla myynnissä sopivan tasaisesti.

Pauliina Laitinen-Littorin

Rahat, verot, työ & eläke, koti