veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Yrittäjä, näin hankit työterveyspalvelut

Yrittäjä, näin hankit työterveyspalvelut
27.10.2016

Helena Palmgren työterveyslaitosTyönantajalla on lakisääteinen velvollisuus järjestää työntekijälleen työterveyshuolto. Usein tarjolla on sairaanhoidon ja terveydenhuollon palveluja laajemminkin. Mitä työterveyspalveluja yrityksen pitää hankkia?

”Palvelut räätälöidään aina yrityksen toimialan ja olosuhteiden mukaan”, Työterveyslaitoksen kehittämispäällikkö Helena Palmgren sanoo.

Palmgrenin mukaan lakisääteisen työterveyshuollon palveluja ovat

1) Työpaikkaselvitys: työn ja työolosuhteiden terveydellinen merkitys.

2) Terveystarkastukset (perustellusta syystä työkyvyn tukemiseksi).

3) Tiedotus, neuvonta ja ohjaus.

4)  Ensiapuvalmiuden järjestäminen yhdessä yrityksen kanssa. 

5) Kuntoutukseen ohjaus tarvittaessa. 

6) Työkyvyn seuranta ja tukeminen.

7) Työyhteisön toimivuuden edistäminen.

Lisäksi palveluihin voi sisältyä apu työpaikkaselvityksen yhteydessä tehtävässä riskinarvioinnissa.

Työterveyshuollon voi järjestää joko terveyskeskuksessa, oman työpaikkalääkärin palveluna tai tekemällä sopimuksen yksityisen terveysaseman tai vastaavan kanssa.

Osta näin

• Etsi alueesi työterveyshuoltopalvelun tarjoajat Työterveyslaitoksen Työterveydeksi.fi -sivustolta

• Ota haluamiisi toimijoihin yhteyttä ja kerro tarpeesi: haluatko vain lakisääteisen, ennaltaehkäisevän työterveyshuollon vai myös sairaanhoidon?

• Pyydä tarjoukset

• Arvioi tarjoukset ja vertaile hintoja   

• Valitse sopivin toimija ja tee kirjallinen sopimus.

Kela korvaa kuluja

Kela korvaa työnantajalle 60 % ennaltaehkäisevän työterveyshuollon kustannuksista. Jos työnantaja järjestää myös työterveyshuoltopainotteisen, yleislääkäritasoisen sairaanhoidon, saa työnantaja sen kustannuksista 50 % takaisin Kelalta korvaushakemusta vastaan.

Täysimääräinen Kelan korvaus edellyttää, että kustannukset eivät ylitä Kelan asettamaa vuotuista enimmäismäärää. Enimmäismäärä on työntekijäkohtainen vähintään kymmenen henkilöä työllistävissä yrityksissä ja työnantajakohtainen enintään yhdeksän henkilöä työllistävissä yrityksissä. Loput kustannuksista ovat yrityksen verotuksessa vähennyskelpoista menoa.

Liikkeen- ja ammatinharjoittajan  kannattaa huomata, että hän voi vähentää itselleen järjestämänsä  työterveyshuollon kustannukset verotuksessa elinkeinotoiminnan kuluna. Edellytyksenä vähennyskelpoisuudelle on, että liikkeen- ja ammatinharjoittaja on laatinut työterveyshuollon toimintasuunnitelman ja hänellä on sopimus työterveyshuollon palveluntarjoajan kanssa.

Satu Alavalkama

Työterveydeksi.fi-sivusto

Lue lokakuun Taloustaidosta, kuinka paljon työterveyshuoltoa voi saada verotta. Taloustaidon näköislehteä lukea Veronmaksajien jäsenet sekä Taloustaito-lehden tilaajat. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti