veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Töitä tarjolla puutarhoilla – auta kasvattamaan syksyn sato

Töitä tarjolla puutarhoilla – auta kasvattamaan syksyn sato
9.4.2020

Puutarhatilat tarvitsevat nyt apua turvatakseen kasvintuotannon. Tiloilla avautuu sopivia työpaikkoja esimerkiksi nuorille, maahanmuuttajille ja lomautetuille. Työssä näkee oman kätensä jäljen. 

Puutarha-alan sesonki on Suomessa alkamassa. Eri puolilla maata avautuu yli 10 000 työpaikkaa erilaisiin puutarha-alan töihin.

”Ulkomaalaista kausityövoimaa ei ole saatavissa aikaisempien vuosien tapaan. Puutarha-alan työt voivat tarjota lisätuloja, kesätyökokemusta ja vaihtelua muuhun työhön", sanoo Timo Taulavuori, Puutarhaliiton toimitusjohtaja.

Monia motivoi myös se, että puutarha-alan kausitöissä voi tehdä oman osansa suomalaisen ruokatuotannon varmistamiseksi, Näin osa sadosta ei jää tuottamatta työvoimapulan vuoksi.

Jos viljelyaloja pienennetään, tuotteiden saatavuus heikkenee tulevana talvena. Esimerkiksi perunaa, juureksia, kaaleja, sipulia, herneitä ja punajuurta pitäisi riittää syötäväksi koko vuodeksi. Myös marjojen ja hedelmien tuotanto on tärkeää, sillä ne sisältävät arvokkaita ravintoaineita.

Suomi ei voi turvautua tuontiin, sillä sama hankala tilanne on myös muissa maissa.

Alkukaudesta tehdään paljon valmistelevia töitä ja kevään edetessä päästään istutustehtäviin sekä kasvustojen hoito- ja sadonkorjuutöihin. Puutarha- ja marjatilojen taimet ovat suurelta osin jo maassa, mutta osa saattaa olla vielä tulematta.

Näin haet töitä puutarhatilalta

Puutarhaliitto kannustaa hakemaan työpaikkoja mol.fi, töitäsuomesta.fi ja maatilalle.fi -sivustojen kautta. Siellä työt on kuvattu ja niitä on helppoa hakea.

Työpaikkailmoituksesta selviää myös tehtävästä maksettu palkka. Esimerkiksi maaseutuelinkeinojen työehtosopimuksen mukainen taulukkopalkka on vaativuustason ja ammattitaitolisän mukaan 8,71–11,04 euroa tunnissa.

Mitä hakijalta vaaditaan?

Puutarha-alan työt sopivat erityisen hyvin nuorille, maahanmuuttajille ja lomautetuille pätkätyöläisille. Myös yrittäjien on helppo siirtyä töihin puutarhoille, koska he voivat laskuttaa työtään suoraan puutarhoja, Puutarhaliitto suosittelee.

Työt vaihtelevat kohteittain, mutta niihin perehtyminen on suhteellisen helppoa. Puutarhatyössä tarvitaan usein reipasta otetta ja hyvää kuntoa. Liiikuntaa vaativa työ myös auttaa pysymään kunnossa.

Useimmilla työpaikoilla työt vaihtuvat kasvukauden aikana, mikä tuo työhön vaihtelevuutta. Osa työnantajista tarjoaa myös yhteiskuljetuksia tai majoitusta maaseutumaisessa ympäristössä. Osalla puutarhoista tarvitaan työvoimaa myös myyntitehtäviin.

Satu Alavalkama

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti