veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Talous elpyy – näkyykö noususuhdanne jo työttömyyskassoissa?

Talous elpyy – näkyykö noususuhdanne jo työttömyyskassoissa?
20.9.2018

Niina Jussila Kuva TYJ

Kymmenkunta vuotta sitten ansiopäivärahahakemusten käsittely venyi työttömyyskassoissa, kun työttömyys kasvoi rajusti muutamassa kuukaudessa. Työttömyys iski vuonna 2008 ensiksi teollisuus- ja rakennusaloille.

Työttömyyskassa käsittelee ansiopäivärahahakemuksen keskimäärin parissa viikossa, mutta tuolloin käsittely kesti jopa pari kuukautta. 

Toipuivatko työttömyyskassat finanssikriisistä, TYJ:n toiminnanjohtaja Niina Jussila?

”Joka työttömyyskassalla on oltava puskurirahasto, joka kattaa vähintään vuoden omaa toimintaa. Finanssikriisin aikaan jotkut kassat söivät rahastoaan, kun piti palkata uutta henkilökuntaa ja oli tehtävä ylitöitä, jotta tilanne saatiin rauhoitettua.

Työttömyys pysyi vuosikaudet korkeana, samoin päivärahahakemusten määrä.

Työttömyyden aleneminen näkyi nopeimmin teollisuus- ja rakennusaloilla.

Finanssikriisivuosina työttömyyskassat nostivat melkoisesti jäsenmaksujaan, kun piti kerätä tasoitusrahastoa. Nyttemmin osa kassoista on alentanut jäsenmaksujaan.

Palkansaajien työttömyyskassoilla on lisäksi yhteinen tukikassa. Siitä on viimeksi maksettu työttömyyskassoille 1990-luvun lamavuosina.” 

Mikä on TYJ?

”TYJ eli Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö on työttömyyskassojen edunvalvonta- ja koulutusjärjestö sekä yhteistoimintaelin. Siihen kuuluvat kaikki työttömyyskassat: 24 palkansaajien työttömyyskassaa ja kaksi yrittäjäkassaa. Näissä on vuosikymmenet ollut vakuutettuina liki kaksi miljoonaa suomalaista.”

Hannu Kaskinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti