veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Osalla eläkkeensaajista vuoden 2023 verokortilla liian pieni veroprosentti

Osalla eläkkeensaajista vuoden 2023 verokortilla liian pieni veroprosentti
16.12.2022

Verohallinnolla on ollut vuoden 2023 eläkeverokorttien laskennassa virhe, jonka vuoksi noin 596 000 henkilöllä on verokortilla liian pieni veroprosentti. Asiakkaiden ei kuitenkaan tarvitse välittömästi tehdä mitään, sillä tammikuun eläkkeitä verotetaan pääsääntöisesti vuoden 2022 verokortin mukaan.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen kertoo tiedotteessa, että virhe koskee Manner-Suomessa asuvia eläkkeensaajia, joiden puhdas ansiotulo vuonna 2023 on 22 000 − noin 50 000 euroa. Kaikkiaan tällaisia asiakkaita on Verohallinnon tämänhetkisen arvion mukaan noin 596 000.

Varonen pahoittelee virhettä ja kertoo, että se korjataan laskennassa välittömästi. ”Selvitämme paraikaa, millaisia toimenpiteitä me voimme tehdä, jotta asiakkaille olisi tästä mahdollisimman vähän vaivaa. Myös asiakasmäärä täsmentyy lisäselvitysten aikana.”

”Asiakkaiden ei nyt tarvitse huolestua, sillä tammikuun 2023 eläkkeisiin käytetään pääsääntöisesti vielä vuoden 2022 verokorttia.”

Verohallinto tiedottaa myöhemmin, miten asia hoidetaan, ja minkälaisia toimenpiteitä asiakkailta mahdollisesti tarvitaan. Varonen kehottaakin nyt eläkkeensaajia odottamaan rauhassa.

”Kerromme heti, kun meillä on selvillä tarvittavat toimenpiteet. Nyt kannattaa odottaa rauhassa tietoa meiltä ja toimia sen mukaan”, Sami Varonen sanoo.

Virheen takia jäännösvero maksimissaan 250 euroa

Virhe johtuu siitä, että Verohallinnon järjestelmiin jäi päivittämättä kaksi arvoa, joita käytetään eläketulovähennyksen laskennassa. Tämän vuoksi asiakkaille on muodostunut verokortti, jossa voi olla 0,5−1 prosenttiyksikköä liian pieni veroprosentti. 

”Virheen johdosta asiakkaalle voi muodostua 10−250 euron suuruinen jäännösvero, jos verokorttia ei muuteta. Esimerkiksi 2 000 euron kuukausieläkkeellä asiakkaalle on laskettu vuositasolla noin 65 euroa liian vähän veroa. Jäännösverot vuodelta 2023 tulevat maksettaviksi vuonna 2024”, Varonen sanoo. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti