veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

OECD:n raportti Suomesta: Työnteko ei aina kannata, uudistuksia kaivataan

OECD:n raportti Suomesta: Työnteko ei aina kannata, uudistuksia kaivataan
28.2.2018

Suomalaisten työllisyys on muihin Pohjoismaihin verrattuna matala. Työn verotus on raskasta, joten työnteko ei aina kannata, todetaan tuoreessa OECD:n julkaisemassa maaraportissa.

”Verotuksen osalta OECD toistaa vanhaa sanomaansa, että talouskasvua voitaisiin tukea siirtämällä verotuksen painopistettä työn verotuksesta kohti ympäristö- ja kulutusveroja sekä kiinteistöveroja” toteaa Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Myös työllisyysnäkökulma on vahvasti esillä raportissa.  Kaikissa ikäluokissa, sekä miehissä että naisissa, työllisyys on Suomessa pohjoismaista keskiarvoa alhaisempi.

”Ero on valtava miesten osalta etenkin eläkeiän kynnyksen molemmin puolin olevissa. Suurehko se on naisissakin. Lisäksi 25-39 -vuotiaissa naisissa on selvä tilastopiikki. ”Papukaijamerkin” ansaitsevat 45-59 –vuotiaat naiset, jotka jäävät keskiarvosta vähiten vertailussa”, sanoo Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen.

OECD:n mukaan tilanteen parantamiseksi pitäisi uudistaa sosiaaliturvaa ja tuloverotusta, jotta työn vastaanottamisen kannustimet paranisivat. Tältä osin tulevaa tulorekisteriä on mahdollisuus hyödyntää uudistuksessa. Lisäksi pitäisi kohentaa työnteon kannustimia kotihoidon tuen ja päivähoitomaksujen osalta.

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti