veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Miten määräaika lasketaan työkomennuksella?

Miten määräaika lasketaan työkomennuksella?
11.12.2023

Olen ollut työkomennuksella kaksi ja puoli vuotta. Nyt olen ollut muualla töissä viisi kuukautta. Saisin uudelta työnantajalta työkomennuksen samaan kohteeseen, jossa olin aiemmin töissä vanhan työnantajan palveluksessa.

Alkaako minulle laissa tarkoitettu uusi kolmen vuoden jakso uuden työnantajan palveluksessa? Voinko jatkossakin saada verovapaita matkakustannusten korvauksia?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Ei ala. Määräajan laskemisessa arvioidaan olosuhteita palkansaajakohtaisesti. Silläkään ei ole merkitystä, jos palkansaaja vaihtaa työnantajaa, mutta jatkaa työskentelyä samalla työntekemispaikalla. Käytännössä työnantajan on uutta työntekijää palkatessaan selvitettävä, onko tämä jo työskennellyt samassa paikassa, milloin hän on siellä työskennellyt ja kuinka kauan.

Tilapäisen työskentelyn aikaraja erityisellä työntekemispaikalla on kolme vuotta. Tätä määräaikaa sovelletaan kaikkiin Verohallinnon kustannuspäätöksessä mainittuihin matkakustannusten korvauksiin kuten päivärahoihin, kilometrikorvauksiin, ateriakorvauksiin ja majoittumiskorvauksiin.

Uusi määräaika alkaa, kun työskentely samassa työntekemispaikassa keskeytyy vähintään kuudeksi kuukaudeksi. Tuona aikana palkansaajan on täytynyt työskennellä muualla. Et siis saa verovapaita matkakustannusten korvauksia, jos työskentelysi samassa työntekemispaikassa keskeytyy vain viideksi kuukaudeksi.

Aihetta käsitellään Verohallinnon syventävässä vero-ohjeessa Työmatkakustannusten korvaukset verotuksessa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti