veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Miten eläkevarat riittävät? Ilmarisen sijoitustuotoissa hyvä käänne

Miten eläkevarat riittävät? Ilmarisen sijoitustuotoissa hyvä käänne
27.7.2018

Eläkevarojen sijoitustuotot riittävät toistaiseksi paikkaamaan sen pienen vajeen, joka syntyy, kun eläketuloja karttuu vähemmän kun eläkkeitä on maksettavana. ”Eläke-etuuksien mahdollista kasvattamista on kuitenkin syytä pohtia tarkkaan”, toteaa Ilmarisen Stefan Björkman.

Suurten ikäluokkien eläkkeiden maksuun kuluu tällä hetkellä enemmän eläkevaroja kuin eläkeyhtiöihin karttuu eläkemaksuja. Esimerkiksi Ilmarinen maksoi tammi-kesäkuussa ulos 2,8 miljardia euroa eläkkeitä, kun yhtiön vakuutusmaksutulot olivat 2,7 miljardia euroa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että eläkevarat olisivat hupenemassa.

”Puuttuva osuus voidaan lohkaista sijoitustuotoista”, totesi Ilmarisen vt. toimitusjohtaja Stefan Björkman Taloustaidolle.

”On kuitenkin hyvin tärkeää eläkejärjestelmälle, miten palkkasummat kehittyvät jatkossa. Eläkevaroista kolme neljännestä kertyy palkkasummista ja yksi neljännes sijoitustuotoista”, sanoi Björkman.

Ilmarisessa tehdäänkin tosissaan töitä, jotta esimerkiksi 15 000 vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvän ihmisen joukko pienenisi. Tänä vuonna on muun muassa koulutettu työkykyasiantuntijoita ja käynnistetty tutkimusta työyhteisövireestä.

Ilmarisen sijoitustuotot 1,1 %

Toinen vuosineljännes oli sijoitusmarkkinoilla alkuvuotta otollisempaa. Ilmarisen tammi-maaliskuun sijoitustuottolukema -0,1 % kääntyi huhti-kesäkuussa plussan puolelle 1,1 %:iin.

”Kasvunäkymät ovat edelleen suotuisat ja osakemarkkina palasi nousu-uralle, vaikka poliittiset tapahtumat heiluttivat markkinoita voimakkaasti. Suomessa osakkeet tuottivat edelleen vahvasti”, kertoi sijoitusjohtaja Mikko Mursula.

Mursulan mukaan kotimaisten pörssiyhtiöiden osakkeiden osuus Ilmarisen salkussa kasvoi tänä vuonna, sillä niitä oli myös Ilmariseen yhdistetyn eläkeyhtiö Eteran sijoitusvarallisuudessa. Myös kiinteistösijoitusten määrä kasvoi. Ilmarisen tavoitteena on kasvattaa kiinteistösalkkua jatkossakin varsinkin kansainvälisillä hankinnoilla.

Jouko Pölönen: tuottavat sijoitukset ja työkyky kärjessä

Ilmarisen toimitusjohtajan tehtävässä aloittaa ensi keskiviikkona 1.8.2018 Jouko Pölönen. Hän siirtyi Ilmariseen OP Ryhmän pankkiliiketoiminnan johtotehtävistä. Taloustaito kysyi Pölöseltä, miten hän uudessa työssään aikoo pitää huolta siitä, että suomalaisten eläkevarat riittävät jatkossakin.

”Ilmarinen on iso sijoittaja ja tietenkin sijoitustoiminnassa onnistuminen eli vastuullinen, tuottava ja turvaava sijoitustoiminta on äärimmäisen tärkeää. Sijoitustuottoja haemme globaaleilta markkinoilta ja huomioimme niin sijoitusriskit, hallinnnan kuin hajautuksenkin."

Toinen keskeinen tekijä Pölösen mukaan on työkyvyn ylläpito.

"Haluamme auttaa asiakkaitamme työn murroksessa ja työelämän muutoksissa huolehtimaan henkilöstöstä ja henkilöstön työkyvyn ylläpidosta Millä tavalla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa työkykyriskit havainnoitaisiin ja ne pystyttäisiin ennaltaehkäisemään? Jos joku on putoamassa työelämän ulkopuuolelle, hänet voitaisiin vielä kuntouttaa takaisin työvoimaan.Näin mahdollisimman moni pääsisi terveenä viettämään ansaittuja eläkepäiviä."

Satu Alavalkama

Katso Jouko Pölösen haastattelu videolta

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.