veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Lainaan työmatkalle ystäväni sähköautoa – voinko laskuttaa kilometrikorvauksen työnantajaltani?

Lainaan työmatkalle ystäväni sähköautoa – voinko laskuttaa kilometrikorvauksen työnantajaltani?
20.6.2022

Saan lainaksi työmatkalleni ystäväni tuliterän täyssähkökäyttöisen urheiluauton. Voinko laskuttaa työnantajaltani kilometrikorvaukset? Jos tämä on mahdollista, minkä summan voin laskuttaa?

Järjestely sopii työnantajalleni. He pyysivät kuitenkin varmistamaan asian, koska kyse on lainassa olevasta täyssähköautosta.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Jos kyseessä on matka erityiselle työntekemispaikalle, saa työnantajasi maksaa sinulle edellytysten täyttyessä verovapaasti peruskilometrikovauksena enintään 46 senttiä kilometriltä vuonna 2022.

Erityinen työntekemispaikkaa tarkoittaa paikkaa, jossa palkansaaja työskentelee tilapäisesti. Kilometrikorvauksen saamiseen riittää, että matka tehdään palkansaajan hallinnassa olevalla autolla.

Kilometrikorvauksen enimmäismäärä määräytyy Verohallinnon vuosittain julkaiseman kustannuspäätöksen perusteella. Vähemmänkin työnantaja saa aina maksaa. Toisaalta kustannuspäätöksen määräykset eivät velvoita työnantajia maksamaan korvauksia. Olennaista on, että kyseessä ei ole korvauksia maksavan työnantajan vapaana autoetuna palkansaajan käyttöön antama auto tai muu palkansaajan käyttöön annettu auto. Silloin kilometrikorvauksia ei voida maksaa.

Kun ystäväsi on luovuttanut urheiluauton sinun hallintaasi, se riittää verotuksessa. Autoa ei tarvitse omistaa itse.

Auton käyttövoima ei vaikuta matkakustannusten korvausmääriin. Siten täyssähköautoihin sovelletaan samaa kilometrikohtaista senttimäärää kuin bensiinikäyttöisiin ajoneuvoihin.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti