veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Kotoa töihin, töistä kotiin: mitä saa vähentää verotuksessa?

Kotoa töihin, töistä kotiin: mitä saa vähentää verotuksessa?
9.10.2017

Asunnon ja varsinaisen työpaikan välisten matkojen vähentämiseen verotuksessa liittyy paljon väärinkäsityksiä. Kun vaadit vähennystä oikein, vältyt pettymyksiltä.

Vaikka oikeaa tietoa on saatavilla helposti, monet uskomukset elävät sitkeästi veronmaksajien mielessä. Ohessa esimerkki uskomuksesta.

Hidas ja hankala linja-automatka  

Uskomus: Työmatkani kestää kohtuuttoman kauan julkisilla, eivätkä aikataulut sovi työaikoihini. Vaatiiko verottaja minua matkustamaan näin pöhkösti?

Linja-autoilla on tapana pysähdellä ”kaiken maailman maitolaitureilla” ja tämä jos mikä vie aikaa. Harva meistä haluaa viettää tuntikausia julkisissa kulkuvälineissä, kun nopeamminkin voi päästä perille. 

Oikaisu: Se tosiasia, että oma auto on nopeampi kuin julkinen kulkuneuvo, ei kuitenkaan oikeuta vähentämään matkaa verotuksessa muun kuin julkisen liikenteen taksan mukaan.

Tilanne ei muutu, vaikka julkisen liikenteen käyttö edellyttäisi useampia vaihtoja eri kulkuvälineiden välillä. Asia on helpompi hahmottaa, kun ymmärtää, että verottaja ei konkreettisesti vaadi matkustamaan matkaa pöhköllä ja epäinhimillisellä reittivalinnalla. Kyse on vaan siitä, millä tavalla verovähennys lasketaan.

Ajallisesti pitkä, vaikkakin teoreettinen matkustustapa, voi kuitenkin tarkoittaa, että työntekijä ei julkisilla välineillä ehtisi työpaikalle työaikasääntöjensä puitteissa.

Vinkki: Tällaisessa tilanteessa verovähennysvaatimuksen läpimenoa voi avittaa työnantajalta saatu todistus siitä, mihin aikaan työntekijän tulisi viimeistään olla työpaikalla.

Milloin oman auton käytöstä saa vähennyksen? Miksi verottajan perhekäsitys on erilainen kuin oma? Autoetuauto  – etu vai vitsaus? Miten paljon saan vähennystä oman auton käytön mukaan? Veronmaksajain Keskusliiton lakimies Georg Rosbäck oikoo asunnon ja varsinaisen työpaikan välisten matkojen vähentämiseen liittyviä uskomuksia keskiviikkona 11.10.2017 ilmestyvässä Taloustaidossa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti