veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Joko vilkaisit työeläkeotettasi verkossa? Tässä neljä hyvää syytä, miksi tarkastelu kannattaa

Joko vilkaisit työeläkeotettasi verkossa? Tässä neljä hyvää syytä, miksi tarkastelu kannattaa
14.4.2023

Verkkopalvelun työeläkeote on tiedoiltaan paperista otetta selvästi kattavampi ja lähes reaaliaikainen, sillä se sisältää henkilön koko työhistorian. Paperisessa otteessa näkyy vain kuuden viime vuoden tiedot.

Työeläkeote on ollut jo pitkään helposti saatavilla työeläkevakuuttajien verkkopalveluissa tai Työeläke.fi-sivustolla. Palveluun tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. 

Vuoden 2022 Eläkebarometri-tutkimuksen mukaan verkon sähköinen työeläkeote tunnetaan melko huonosti. Vajaa puolet kyselyyn vastanneista työikäisistä oli tarkistanut otteensa verkossa. Yli puolet tarkistamatta jättäneistä sanoi syyksi, etteivät he tienneet otteen olemassaolosta. Neljännestä asia ei sillä hetkellä kiinnostanut.

Neljä hyvää syytä, miksi työeläkeote kannattaa tarkistaa vuosittain verkossa: 

1. Verkon ote on ajantasainen, ja se sisältää koko työuran aikaiset tiedot.
2. Voi varmistaa, että omien työsuhteiden ja yrittäjäjaksojen tiedot sekä ansiot on kirjattu oikein.  
3. Otteen tietojen avulla voi arvioida oman tulevan eläkkeen suuruutta ja varautua siihen. 
4. Kaikki eivät saa tai halua paperista otetta, ja se postitetaan harvakseltaan.  

Verkkopalvelun työeläkeote sisältää henkilön koko työhistorian

Työeläkeotteen saavat kaikki 18–67-vuotiaat, joilla on työeläkelakien mukaan vakuutettua ansiota tai etuustietoa Suomessa.

Työeläkeote lähetetään yksityisellä sektorilla työskenteleville paperisena postitse kolmen vuoden välein. Julkisella puolella paperinen ote lähetetään pääsääntöisesti vain kerran, noin viisi vuotta ennen eläkeikää.

Verkkopalvelun työeläkeote sisältää henkilön koko työhistorian. Paperisessa otteessa näkyy vain kuuden viime vuoden tiedot. Ote verkossa on myös ajantasaisempi eli lähes reaaliaikainen. Työeläkelaitosten verkkopalveluista löytyy lisäksi otetta täydentäviä muita palveluja kuten erilaisia eläkelaskureita.  

Otteen tarkistaminen verkossa siirtää paperisen otteen tuloa tuonnemmaksi. Henkilö voi myös valita, ettei enää halua paperista otetta. 

Työeläkeote näyttää tähän mennessä kertyneen eläkkeen 

Työeläkeotteelle on koottu tiedot työsuhteista, yrittäjäjaksoista ja etuuksista, joista on kertynyt työeläkettä. Työeläkeotteella näkyy tähän mennessä kertyneen eläkkeen kokonaismäärä.

Työeläkeote kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Sen avulla voi varmistaa, että työsuhteiden ja yrittäjäjaksojen tiedot sekä ansiot ovat oikein tulevaa eläkkeen laskentaa varten. Tieto omasta työeläkkeestä on myös tärkeä osa oman talouden suunnittelua. Tulevan eläkkeen suuruus ei tällöin tule yllätyksenä. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti