veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Helpot palkanmaksupalvelut vertailussa – apua palkkaajan byrokratiaan

Helpot palkanmaksupalvelut vertailussa – apua palkkaajan byrokratiaan
11.6.2018

Jos haluat palkata esimerkiksi lastenhoitajan, siihen liittyvä byrokratia voi hirvittää. Tarjolle on tullut sähköisiä palveluita, jotka lupaavat ottaa byrokratian hoidettavakseen kotitalouden puolesta. Mutta millainen palvelu kannattaisi valita?

Taloustaito-lehden toimittaja ja veroasiantuntija Jarkko Kuusinen HR Ennakkoverokonsultointi Oy:stä testasivat kahta palkanmaksupalvelua. Testatut palvelut olivat Palkkaus.fi ja Suoratyö. Molemmat palvelut ovat olleet markkinoilla jo muutaman vuoden. Lisäksi testattiin Palkkaus.fi:n mobiilisovellusta.

Verohallinnon ilmainen palkanmaksuohjelma Palkka.fi-palvelu on ollut käytössä jo yli kymmenen vuotta, mutta sen käyttö vaikuttaa mutkikkaalta, eikä sitä sen vuoksi testattu. Koska palkanmaksu on muutenkin vaikeaa, kannattaa kokeilla muitakin palveluita.

Sekä Palkkaus.fi että Suoratyö lupaavat hoitaa työnantajavelvollisuudet kotitalouden puolesta yhden luukun periaatteella. Ne hoitavat siis nettopalkan maksamisen ja palkkalaskelman työntekijälle, työeläkemaksut ja -ilmoitukset (TyEL) vakuutusyhtiölle, ennakonpidätykset ja sairausvakuutusmaksut vaadittuine ilmoituksineen verottajalle sekä työttömyysvakuutusmaksut ja -ilmoitukset Työttömyysvakuutusrahastolle.

Käytännössä muitakin velvoitteita voi tulla vastaan, jos esimerkiksi työntekijän palkkaa vakituisemmin tai on useita tilapäisiä työntekijöitä.

”Tärkeimmät velvoitteet voi kuitenkin hoitaa molempien palvelujen avulla”, Jarkko Kuusinen arvioi. 

Palkanmaksua kännykkänumerolla

Ensimmäiseksi testasimme Palkkaus.fi:n uutta mobiilisovellusta.

Sen käyttöönotto sujui hieman takkuisesti Taloustaito-lehden toimittajalta. Syyksi Palkkaus.fi:ssä epäiltiin tiedonsiirto-ongelmia, koska toimittajalla oli OP:n tili ja palvelu on vielä melko uusi.

Palkkaus.fi toimii nimittäin Nordea Siirto -sovelluksen avulla. Vaikka toimittajallakin on käytössä Nordea Siirto, Nordean asiakkailta palvelun käytön arveltiin sujuvan helpommin. Jarkko Kuusinen pääsikin sen ansiosta vaivatta kirjautumaan palveluun.

Nordea Siirto -sovelluksen voi ladata App Storesta, jos omistaa tietynmallisen älypuhelimen sekä tilin Nordeassa, Osuuspankissa tai S-Pankissa. Siirto-sovelluksessa on valikko, josta voi valita käyttöönsä Palkkaus.fi-mobiilisovelluksen.

Kun Palkkaus.fi:n mobiilisovellukseen oli päässyt sisään, itse palkanmaksu sujui sillä vaivattomasti. Toimittaja syötti työntekijän kännykkänumeron ja muut vaaditut tiedot – lähinnä rahasumman, työtehtävän ja sen keston – sekä hyväksyi palkanmaksun. Työntekijä sai sen jälkeen tekstiviestin, jossa kerrottiin, että hänelle voidaan maksaa palkka, kun hän on täyttänyt omat tietonsa Palkkaus.fi:ssä.

”Olihan tuossa aika paljon tietojen syöttämistä”, kodin ”atk-tukihenkilön” tehtävää hoitava nuori kommentoi opiskelukiireidensä keskeltä Palkkaus.fi:n mobiilisovelluksen käyttöä.

Mobiilisovelluksen lisäksi kokeilimme laajempaa Palkkaus.fi:tä sekä Suoratyön Pikapalkkaa, joka on yksinkertaisempi versio itse Suoratyö-palvelusta.

Nämäkin palvelut olivat helppokäyttöisiä, eikä palkanmaksu vienyt kovin paljon aikaa, vaikka jonkin verran jouduttiin kysymään lähtötietoja työntekijältä ja syöttämään niitä järjestelmiin. 

Kotiin voisi joskus palkata apua, mutta miten selvitä palkanmaksun byrokratiasta? Keskiviikkona ilmestyvä kesäkuun Taloustaito vertaili sähköisiä palveluja, jotka lupaavat hoitaa työnantajavelvoitteet. Jos olet rekisteröitynyt Veronmaksajien  verkkosivustojen käyttäjäksi, voit lukea koko jutun myös näköislehdestä.

Kaisa Salminen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti