veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Esitäytetty veroilmoitus 2019: Voisinko saada työasuntovähennyksen?

Esitäytetty veroilmoitus 2019: Voisinko saada työasuntovähennyksen?
20.4.2020

Tulonhankkimiskulut pitää muistaa itse ilmoittaa esitäytetyllä veroilmoituksella. Kuluja voi syntyä esimerkiksi siitä, että hankit käyttöösi asunnon työpaikkakunnaltasi. Tarkista tästä, millä edellytyksillä voit saada asunnosta työasuntovähennyksen.

Jos työskentelet vakituisesti eri paikkakunnalla kuin sillä, missä sinulla on yhteinen koti puolisosi ja/tai alaikäisen lapsesi kanssa, ja vuokraat työskentelypaikkakunnalta itsellesi työasunnon, voit saada työasuntovähennyksen.

Edellytyksenä vähennykselle on, että vakituinen asuntosi sijaitsee yli 100 kilometrin etäisyydellä sekä työasunnosta että siitä varsinaisesta työpaikasta, jonka sijainnin vuoksi työasunto on hankittu. Työasuntovähennys liittyy aina työssäkäyntiin varsinaisella työpaikalla.

Jos työnantajasi on järjestänyt sinulle työskentelypaikkakunnaltasi asunnon (työsuhdeasunto), voit myös sen perusteella saada työasuntovähennyksen. Sen sijaan omistusasunnon perusteella ei voi tehdä työasuntovähennystä.

Puolisoista vain toinen voi saada työasuntovähennyksen samalta ajalta.

HUOMAA: Jos olet perheetön, voit saada työasuntovähennyksen vain, jos sinulla on samanaikaisesti (vähintään) kaksi varsinaista työpaikkaa ja tästä johtuen kaksi asuntoa.

Vähennyksen määrä on verovuonna 2019 enintään 450 euroa täydeltä kalenterikuukaudelta, ei kuitenkaan enempää kuin työasunnosta maksamasi vuokran verran. Työsuhdeasunnosta vähennyksenä myönnetään enintään asunnon luontoisetuarvoa vastaava määrä. (Tällöinkin enimmäismäärä on kuitenkin 450 euroa.)

Korvaukset voivat estää vähennyksen saamisen

Työasuntovähennystä ei myönnetä, jos olet saanut verovuonna toisella paikkakunnalla asumiseen liittyvää verovapaata korvausta tai etuutta (esim. asumistukea). Työasuntovähennyksen määrää pienentävät mahdolliset muut vähennykset, joihin sinulla on oikeus verovuoden verotuksessa kyseisen asunnon käytön perusteella.

Poikkeuksena on kotitalousvähennys, joka ei vaikuta työasuntovähennyksen määrään.

Muista ilmoittaa tulonhankkimiskulut

Tulonhankkimiskulut pitää muistaa itse ilmoittaa, sillä ne puuttuvat esitäytetyltä veroilmoitukselta ainakin osittain jopa silloin, kun ne on huomioitu verokorttisi ennakonpidätysprosentissa.

Verottaja kuitenkin tekee automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen, joten kuluja kannattaa ilmoittaa, jos niitä on kertynyt yli 750 euroa.

ESITÄYTETTY VEROILMOITUS 2019: Palkansaajan tulonhankkimiskulut, vinkit tarkistajalle

 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti