veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Eläkkeelle siirrytään entistä myöhemmin – työkyvyttömyys vei eläkkeelle yllättävän vähän

Eläkkeelle siirrytään entistä myöhemmin – työkyvyttömyys vei eläkkeelle yllättävän vähän
9.2.2022

Suomalaiset siirtyivät vuonna 2021 työeläkkeelle kuusi kuukautta edellisvuotta myöhemmin. Keskimäärin eläkkeelle jäätiin 62,4-vuotiaana. Puolet noususta selittyy eläkeiän nousulla ja puolet työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrän yllättävän suurella laskulla.

Eläkkeelle siirtyminen on myöhentynyt poikkeuksellisen paljon kahden koronavuoden aikana. Vuonna 2020 keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä nousi 5 kuukautta. Viime vuonna nousua oli peräti 6 kuukautta.

Vuonna 2021 suomalaisten eläkkeellesiirtymisiän odote oli 62,4 vuotta, viisi kymmenystä enemmän kuin vuonna 2020.

”Viime vuosina eläkkeellesiirtymisikä on noussut erityisesti eläkeuudistuksen ansiosta. Nyt myös uusien työkyvyttömien määrä väheni, mikä nosti eläkkeellesiirtymisikää entisestään”, kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta kertoo tiedotteessa.

Vuonna 2021 työeläkkeelle siirtyi yhteensä 61 500 henkilöä. Heistä 44 000 siirtyi vanhuuseläkkeelle ja 17 500 työkyvyttömyyseläkkeelle. Lähde: Eläketurvakeskus

Kolme faktaa työeläkkeelle siirtyneistä vuonna 2021

• Työeläkkeelle siirtyi yhteensä 61 500 henkilöä.
• Vanhuuseläkkeelle siirtyi 44 000 henkilöä, kasvua 2 000 henkilöä.
• Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 17 500 henkilöä, laskua 1 600 henkilöä.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä 2000-luvun alhaisin

Puolet viime vuoden kehityksestä selittyy eläkeuudistuksessa sovitulla vanhuuseläkkeen alaikärajan korotuksella.

Toinen puoli on seurausta työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrän yllättävästä laskusta. Vuonna 2021 työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 17 500 henkilöä. Siirtyneiden määrä laski 1 600 henkilöä eli reilut kahdeksan prosenttia edellisestä vuodesta.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä on 2000-luvun ja koko mittaushistorian alhaisin. Aika näyttää, onko hyvä kehitys pysyvää vai onko kyse vain poikkeuksellisesta korona-ajasta.

Jari Kannisto pitää todennäköisenä, että työkyvyttömien määrä nousee pandemian jälkeen.

”Tuskin suomalaisten terveydentila on kohentunut näin paljon korona-aikana. Sen sijaan hoitovelka lienee kasvanut, kun poikkeusoloissa ei hakeuduta lääkäriin.”

Ikääntyneiden työllisyysaste parantunut koronasta huolimatta

Ikääntyneiden, 60–64-vuotiaiden työllisyysaste (56,9 %) nousi puoli prosenttiyksikköä vuonna 2021.

Ikääntyneiden työllisyysaste on noussut voimakkaasti 2000-luvulla. Vuosituhannen alussa luku oli puolet nykyisestä. Viime vuosina työllisyysastetta on parantanut erityisesti eläkeuudistuksessa sovittu eläkeiän nosto.

”Työurat ovat pidentyneet selvästi. Ikääntyneiden, 60–64-vuotiaiden, työllisyysaste on parantunut lähes kymmenen prosenttiyksikköä eläkeuudistuksen jälkeen. Viime vuonna se oli tilastohistorian korkein”, kertoo Kannisto. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti