veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Asun työskentelypaikkakunnalla Airbnb-asunnossa – saanko kuluista työasuntovähennyksen?

Asun työskentelypaikkakunnalla Airbnb-asunnossa – saanko kuluista työasuntovähennyksen?
7.9.2023

Vakituinen työpaikkani on yli sadan kilometrin päässä vakituisesta asunnostani. Saako työskentelypaikkakunnalla sijaitsevasta Airbnb-asunnosta aiheutuvat kulut vähentää verotuksessa?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa

Niin sanotun työasuntovähennyksen voi saada sen kaikkien ehtojen täyttyessä vain vuokratusta asunnosta. Verovelvollisen on mm. oltava vuokrasuhteessa joko päävuokralainen tai alivuokralainen. 

Työasuntovähennyksen voi saada myös, jos vuokraa pitkäaikaiseen asumiseen soveltuvan asunnon hotellista, huoneistohotellista tai muulta vastaavalta taholta. Jotta asunto soveltuu pitkäaikaiseen asumiseen, siinä pitää olla keittomahdollisuus, jääkaappi (muu kuin minibaari) sekä wc- ja peseytymistilat. Pitkäaikaisesta asumisesta on tehtävä vuokrasopimus. Verovelvollisen maksama korvaus voi olla nimeltään vuokraa tai majoituspalvelusta maksettavaa korvausta. 

Työasuntovähennyksen voi saada myös siitä majoituspalvelun nimellä maksetun korvauksen osasta, joka on vuokraa. Tällöin edellytyksenä on, että asunnon vuokran osuus on majoittumispalvelua koskevassa sopimuksessa ja maksutositteessa eroteltu muista kokonaisuuteen liittyvistä palveluista (liinavaatehuolto, siivouspalvelu, aamiaiset, kuntosalipalvelut, saunan tai uima-altaan käyttö, yms.). Asumisesta perityn vuokran osuuden on näissäkin tilanteissa vastattava käypää vuokraa. 

Työasuntovähennys vähennetään tulonhankkimiskuina ansiotuloista. Kun kaikki työhuonevähennyksen saamisen edellytykset täyttyvät, ei pitäisi olla mitään estettä sille, että myös Airbnb-asunnon kulut saisi vähentää työasuntovähennyksenä. Tosin juuri Airbnb-tilanteeseen liittyvää oikeuskäytäntöä minulla ei ole tiedossa. Vähennettävää kulua on nimenomaan vuokra tai majoituspalvelun osuus Airbnb:lle maksettavasta veloituksesta. 

Työasuntovähennys on enintään 450 euroa jokaiselta täydeltä kalenterikuukaudelta, jona verovelvollisella on samanaikaisesti käytössään vakituinen asunto ja työasunto. 

Verohallinnolla on aiheeseen liittyvä syventävä vero-ohje Työasuntovähennys.  

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti