veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Bloggaajan veroissa on tulkinnanvaraa

Bloggaajan veroissa on tulkinnanvaraa
29.9.2015

Bloggaajan verotettava tulo voi olla myös tavaraa. Aina ei vain ole selvää, milloin tavara on veronalaista ja milloin ei. Sillä ei ole verotuksessa merkitystä, onko bloggaaminen päätyö, sivutyö vai harrastus.

Pirkko Schildt

Bloggaajan veronalaisia tuloja ovat rahana saatujen palkkioiden lisäksi myös esimerkiksi tavarana, palveluna tai lahjakorttina saadut palkkiot. Rahanarvoinen etu voi olla myös alennus jonkin tuotteen hinnasta. 

Verohallinto julkaisi keväällä 2014 ohjeen nimeltä Blogikirjoituksista saatujen korvausten ja etujen verotus. Ohje on luettavissa sivulta www.vero.fi. Laista ei löydy bloggaajia koskevia erityissääntöjä. Verohallinnon ohje antaa vastauksia joihinkin tulkintatilanteisiin.

Verohallinnon kannanoton mukaan bloggaajan saamat tavanomaiset mainoslahjat eivät ole veronalaista tuloa, muut saadut tavarat ja edut ovat.

Tavanomaisia mainoslahjoja ovat esimerkiksi arvoltaan vähäiset tuotteet ja tuotenäytteet, joissa on yrityksen logo ja joita tyypillisesti jaetaan asiakkaille tai muille sidosryhmille mainostarkoituksessa ja joita ei voi helposti muuttaa rahaksi. Se, mikä on vähäarvoinen, ei riipu saajan omasta tulotasosta.

Selvää on, että tavara tai etu, joka on sovittu annettavaksi vastikkeena jutun tekemisestä, on aina veronalaista tuloa. Tämä koskee Verohallinnon mukaan myös tavanomaista mainoslahjaa. 

Tuotetestausta vai veronalaista tuloa?

Muiden tavaralahjojen (eli niiden, joita ei anneta bloggaajalle palkkioksi) verottaminen on sen sijaan tulkinnallinen asia. Milloin on kyse työssä tarpeellisesta tuotteiden testauksesta, jota ilman juttukaan ei synny, ja milloin veronalaisesta tulosta? Entä jos tuote lähetetään bloggaajalle ilman, että asiasta on sovittu, ja kyse ei ole tavanomaisesta mainoslahjasta? Asiasta ei ole julkaistua oikeuskäytäntöä.

Verohallinnon ohjeen kanta, jonka mukaan tavanomaisia mainoslahjoja ei veroteta bloggarin tulona, tarkoittaisi ilmeisesti sitä, että bloggaajan saamat muut lahjat olisivat aina veronalaista tuloa. Ainakaan muilla kuin bloggaajilla asia ei kuitenkaan ole näin: edustuslahjoja, jotka henkilö saa työnsä perusteella, ei vakiintuneesti veroteta saajansa tulona.

Jos bloggaajalle annetaan tuotteita testattavaksi jutun kirjoittamista varten, vähäarvoisia tuotteita ei ilmeisesti pidetä veronalaisena tulona. Sen sijaan esimerkiksi arvokkaammat käyttötavarat voivat olla veronalaista tuloa, vaikka ne olisi saatu juttua varten.

Jos blogikirjoittaja ottaa vastaan esimerkiksi kodinkoneen, sen arvo on käsitykseni mukaan veronalaista tuloa, vaikka sitä ei olisi nimenomaan sovittu annettavaksi vastineeksi blogikirjoituksesta. Kodinkone ei ole vähäarvoinen mainoslahja ja sen voi lisäksi muuttaa helposti rahaksi, joten se ilmeisesti verotettaisiin tulona, vaikka bloggaaja ei tuotetta tarvitsisi.

Tuotteet arvostetaan käypään hintaan

Muuna kuin rahana saadut palkkiot arvostetaan niiden käypään hintaan.

Käypänä hintana pidetään vastaavan tuotteen kuluttajahintaa eli sitä hintaa, minkä bloggari olisi ostaessaan joutunut tuotteesta maksamaan. Näin ainakin silloin, kun tavarapalkkiosta on sovittu.

Jos tuote lähetetään bloggaajalle ilman, että asiasta on sovittu, tulkinnallista on, voitaisiinko tavara arvostaa siihen hintaan, jonka bloggaaja saisi myydessään tuotteen edelleen.

Päivi Kaari

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton johtava lakimies

Lue laajempi juttu bloggaajan verotuksesta Taloustaito-lehdestä 8/2015

Lue juttu Bloggaria verotetaan tuotelahjoista

Bloggaajan talous: Meriharakka 

Espoolainen Pirkko Schildt on pitänyt Meriharakka-matkablogia puolisonsa Lasse Schildtin kanssa yli kymmenen vuotta. Blogi ilmestyy verkossa itsenäisesti. 

”Tavoitteemme on olla maabongauksesta kiinnostuneiden lukijoiden ykkösblogi. Maabongari on ihminen, joka tutustuu maailmaan laajasti, jopa tavoitteellisesti”, sanoo Schildt. 

Pirkko Schildt toteaa, että heille rahalla ei ole bloggaamisessa merkitystä, sillä Meriharakka on yhteinen, mukava harrastus. Sivustolla ei ole mainoksia eikä tuote-esittelyjä. Muutama juttu on tehty yhteistyössä kuvattavan kohteen kanssa, mutta nekin Meriharakan ideoimina ja aloitteesta. 

Tarjotaanko sinulle maksuttomia matkoja, tapahtumia tai tuotteita, joiden vastineeksi odotetaan blogikirjoituksia?

”Tällaisia tarjouksia tulee myös matkabloggaajille. Me olemme linjanneet muutamaa pientä poikkeusta lukuun ottamatta, että matkustamme itse valitsemiimme kohteisiin ja omalla kustannuksellamme.”

Lahjoja koskeviin kysymyksiin Schildt kaipaisi tarkempia neuvoja verottajalta.

”Jos osallistuisit kotimaan retkelle, harrastaisit ja söisit ja joisit matkailuorganisaation laskuun ja sitten kirjoittaisit kokemuksestasi –­ ja tekisit tällaisia retkiä muutaman kerran vuodessa –­ olisitko ilmoitusvelvollinen?”, hän pohtii.

Satu Alavalkama

Tutustu Meriharakka-blogiin

 

 

 

 

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti