veronmaksajat.fi

NUORET JA RAHA

Saitko kesätöitä? Nyt on hyvä hetki laittaa verokortti kuntoon

Saitko kesätöitä? Nyt on hyvä hetki laittaa verokortti kuntoon
23.5.2022

Verokortti kannattaa toimittaa työnantajalle hyvissä ajoin ennen ensimmäistä palkanmaksua.

Kesätyöpalkasta menee harvoin veroa. Työnantaja tekee kesätyöpalkasta ennakonpidätyksen verokorttiin merkityn ennakonpidätysprosentin mukaisesti. Kesätyöntekijöillä ennakonpidätysprosentti on tulojen vähäisyydestä johtuen usein pyöreä nolla. Verot ovat kuitenkin vain osa kokonaisuudesta. Pakolliset vakuutusmaksut vievät yleensä reilut kahdeksan prosenttia myös kesätöiden palkasta.

Verokortti on kuitenkin tärkeä. Jos verokorttia ei ole, työnantaja tekee palkasta 60 prosentin ennakonpidätyksen. Verokortit toimitetaan sinulle myös Omavero-palveluun, josta voit tulostaa tai näyttää sitä mobiililaitteen avulla työnantajalle.

Jos Verohallinto ei ole lähettänyt sinulle automaattisesti verokorttia, sinä tai vanhempasi voitte tilata sinulle verokortin jo ennen töiden aloittamista.

Verokortin voit tilata

  • soittamalla numeroon 029 497 000,
  • Omaverosta henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai
  • käymällä verotoimistossa.

Jos sinulla ei ole omia pankkitunnuksia, et voi tilata verokorttia verkosta. Tällöin kannattaa soittaa edellä mainittuun puhelinnumeroon. Myös vanhemmat voivat tilata alaikäiselle lapselleen verokortin Verohallinnon sähköisen asiointipalvelun Omaveron kautta.

Verokorttia tilatessasi tarvitset arvion koko vuoden tulojesi määrästä ja tiedon alkuvuonna jo saamiesi palkkojen ja muiden tulojen sekä niistä tehtyjen ennakonpidätysten määristä.

Millainen vuosituloraja verokortissa on? Entä mitä tehdä, jos on useampia kuin yksi työnantaja? Voiko verotuksessa vähentää matkakuluja? Entä miten opintoraha ja muut tulot vaikuttavat verotukseen?

Nämä ja paljon muuta löydät Veronmaksajien sivuilta artikkelista Kesätyö ja palkan verotus >

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti