veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Vuokra-asuntopula hellittää – kisa vuokralaisista kiristyy

Vuokra-asuntopula hellittää – kisa vuokralaisista kiristyy
6.2.2020

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat eniten pääkaupunkiseudulla vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä. Asuntojen tarjonta on kasvanut. Yksityinen vuokranantaja pitää kiinni hyvästä vuokralaisestaan.

Jos edessä on muutto työn perässä esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, Turkuun tai Tampereelle, perheasunnon tai kaksion vuokraaminen onnistuu nyt entistä helpommin. Vilkas asuntorakentaminen on tuonut markkinoille runsaasti lisää vuokra-asuntoja.

Yksiön löytäminen voi edelleen olla tukalaa. Niiden rakentamista on vähennetty tuntuvasti kymmenen viime vuoden aikana muun muassa Tampereella, Turussa, Espoossa ja Oulussa, kertoo Tilastokeskus.

Yksiöillä on kysyntää muun muassa siksi, että etsitään mahdollisimman edullista kotia. ”Asumiskulujensa voi ennakoida tuplaantuvan, jos muuttaa pienestä kunnasta pääkaupunkiseudulle”, toteaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Martti Korhonen.

Esimerkiksi Helsingissä loka-joulukuussa 2019 vapaarahoitteisten yksiöiden vuokran mediaani eli keskimmäinen hinta oli lähes 800 euroa kuukaudessa. Oulussa mediaani oli 500 euroa.

Yksityinen vuokranantaja luopuu usein korotuksista

Uusi vapaarahoitteinen asunto on vuokralaiselle kallein vaihtoehto. Helsingissä uusissa vuokrakohteissa neliövuokra oli lähes 23 e/m². Vanhassa asuntokannassa vuokra oli neliötä kohti noin kaksi euroa edullisempi. 

Korhosen mukaan valtion tukemissa ARA-vuokra-asunnoissa vuokrat ovat huomattavasti pienempiä. Ero voi olla helsinkiläisyksiössä noin 10 e/m².

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat Tilastokeskuksen seurannan mukaan 1,9 prosenttia verrattuna loka-joulukuuhun 2018. Tilasto ei kuitenkaan kerro sitä, että vuokraa ei korotettu kaikissa vuokrakohteissa.

”Tuoreen jäsenkyselymme mukaan 72 prosenttia vastaajista ei korota vuokraa joka vuosi. Viisi prosenttia kertoo, ettei korota vuokraa lainkaan”, sanoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

Yksityinen vuokranantaja arvostaa pitkäaikaista vuokrasuhdetta ja haluaa pitää kiinni hyvästä vuokralaisesta. Entä kuinka kannattavaa asuntosijoittaminen on jatkossa?

”Vuokra-asuntopulan väistyminen vähentää lyhyen ajanjakson kiinnostavuutta. Pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella tämä voi kuitenkin olla vilkkaasta rakentamisesta huolimatta väliaikaista, koska muuttovoitto on ennusteiden mukaan tulevaisuudessakin vahvaa, sanoo vuokravälitysyhtiö Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

 

Vapaarahoitteiset vuokrat loka-joulukuu 2019

  Pääkaupunki-
seutu
Muu Suomi Helsinki Tampere Turku Oulu

Muutos vuodentakaisesta

1,9 % 1,1 % 1,9 % 1,8 % 1,6 % 1,7 %
Neliövuokra e kaikki 19,78 13,10 21,05 15,15 14,22 13,06
Neliövuokra e uudet 21,24 13,87 22,73 15,95 15,26 13,50

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti