veronmaksajat.fi

KOTI

Vältä rahariita perinnön jaossa

4.8.2016

Sukulaisten välille syntyy esimerkiksi perinnönjaossa sekä avio- ja avoeroissa rahariitoja, joiden selvittelyyn tarvitaan asiantuntija-apua. Asianajaja neuvoo, miten riidan voi ennaltaehkäistä.       

Suomalaisissa perheissä riidellään omaisuudesta tyypillisesti perinnönjaossa sekä avio- ja avoeroissa. Asianajaja Ilona Piirosen näkemyksen mukaan riidat ovat lisääntyneet.

”Syitä siihen voivat olla esimerkiksi varallisuuden kasvu ja uusperhetilanteet. Myös sähköisen viestinnän helppous ja nopeus aiheuttaa ajattelemattomia kommentteja osapuolten välillä,” sanoo Piironen.

Piironen suosittelee, että riita hoidettaisiin pois päiväjärjestyksestä ehkäisemällä se jo etukäteen. Näin säästetään myös raha, joka kuluisi riitelemiseen.

”Paras apu on toimia omaisuuden jaossa tasapuolisesti, avoimesti ja oikeudenmukaisesti.”

Tärkeät asiakirjat: testamentti, lahjakirja ja avioehto

Jos perheenjäsenten välillä annetaan lahjoja tai ennakkoperintöjä, tai tehdään kauppoja tai vaihtoja, asiakirjat kannattaa tehdä huolella ja mielellään asiantuntijan avulla. Toimenpiteiden seuraukset tulee miettiä hyvin.

Tärkeitä mietittäviä ovat esimerkiksi lahjakirjassa ja testamentissa avio-oikeuden poissulkeva määräys.

Esimerkki: Puolison perimysoikeus yllätti

Henkilön omaisuuteen sisältyi paljon suvulta perittyä omaisuutta. Avioehtosopimuksen mukaan omaisuus oli avio-oikeuden ulkopuolella. Kun henkilö kuoli lapsettomana, perijä oli hänen puolisonsa. Puolison perimysoikeuden voi ohittaa vain testamentilla.

Muista ainakin nämä:

Testamentti

  • Jokaisen kannattaa tehdä.
  • Voit määräyksellä sulkea pois testamentin saajan puolison avio-oikeuden.
  • Voit määrätä, kenelle omaisuus menee, jos testamentin saaja ei ota testamenttia vastaan. 

Avioehtosopimus   

  • Kannattaa tehdä, jos puolisoilla on omaa varallisuutta tai velkoja ennen avioliiton solmimista, tai tulossa lahjoja tai perintöjä suvulta. 
  • Kannattaa tehdä, jos jommallakummalla on omaa elinkeinotoimintaa.
  • Sopimusta voi muuttaa tai sen voi perua tekemällä uuden. 

AA, VT Ilona Piironen työskentelee Asianajotoimisto Markku Hiekkala Oy:ssä. Hän esiintyi Suomen Asianajajaliiton tilaisuudessa 10. kesäkuuta Helsingissä.

Satu Alavalkama

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti