veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Vainajan sometilit, sähköposti ja kännykkä haltuun

Vainajan sometilit, sähköposti ja kännykkä haltuun
11.3.2019

Miten poistan kuolleen läheiseni Facebook-tilin? Miten saan talteen muistoja Facebook-tililtä? Mitä teen vainajan sähköpostiosoitteelle tai kännykälle?  

Mikäli kuollut läheisesi on käyttänyt Facebookia, ja sinulla ei ole tiedossa hänen kirjautumistietojaan, voit poistaa tilin lähettämällä nettikaavakepyynnön, joka löytyy otsikolla ”Lääketieteellisesti toimintakyvyttömäksi todetun tai edesmenneen henkilön käyttäjätiliä koskeva erityispyyntö”. Samalla kaavakkeella voit myös perustaa läheisellesi Facebook-muistotilin.

Jos käytössäsi on kuolleen läheisesi Facebook-tilin käyttäjätunnus ja salasana, ja haluat tallettaa tililtä sisältöä kuten kuvia tai tekstejä, klikkaa Facebookissa Asetukset-painiketta ja valitse alavalikosta kohta ”Lataa Facebook-tietosi”.

Kuollut läheisesi on saattanut käyttää Facebookin kirjautumistietoja kirjautuessaan myös muihin palveluihin, kuten Instagramiin, Twitteriin, Pinterestiin tai Spotifyhin. Jos haluat sisältöjä talteen näiltä tileiltä, käy ne läpi ennen kuin lakkautat Facebook-tilin.

Sähköpostitilin purkaminen kannattaa jättää viimeiseksi, sillä usein sosiaalisen median palveluihin kirjaudutaan käyttämällä sähköpostiosoitetta. Selvitä palvelun tarjoajalta, miten tilin lopettaminen tapahtuu.

Esimerkiksi Googlen käyttäjätilin (gmail-sähköposti) lopettamista voi pyytää netissä. Englanninkielinen hakemus löytyy Googlen sivuilta otsikolla ”Submit a request regarding a deceased user's account”.

Jos vainajan puhelin on vielä käyttökelpoinen, sen voi kierrättää niin, että tietoturva ei vaarannu. Esimerkiksi Elisan liikkeissä huolehditaan puhelimessa olevien tietojen turvallisesta tuhoamisesta.

Kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi Facebookin ja Googlen tileillä voi jo valmiiksi määrittää käyttöoikeuden läheiselle kuoleman varalta.

HAUTAJAISET Läheisen kuoltua on huolehdittava hautajaisista ja monista muista kuolemaan liittyvistä käytännön järjestelyistä. Lue helmikuun Taloustaidosta juttu Kuoleman askareet. Voit lukea artikkelin myös näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt Veronmaksajien jäsenpalvelun käyttäjäksi.

Minna Takkunen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti