veronmaksajat.fi

KOTI

Vaikuttaako avioehto lesken oikeuteen jäädä asumaan yhteiseen kotiin?

Vaikuttaako avioehto lesken oikeuteen jäädä asumaan yhteiseen kotiin?
26.6.2023

Meillä on puolisoni kanssa avioehto. Kun toinen meistä kuolee, onko leskellä avioehdosta huolimatta oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiin? Velkoja meillä ei ole.

Verojuristi Maisa Katisko vastaa:

Lähtökohtaisesti kyllä on. Avioehto ei vaikuta lesken lakiin perustuvaan oikeuteen jäädä hallitsemaan puolisoiden yhteisenä kotina käyttämää asuntoa ja sen tavanomaista asuntoirtaimistoa.

Asumisoikeus voi kohdistua asuntoon, jonka puoliso on omistanut yksin tai puolisot omistavat yhdessä.

Jos joku kolmas omistaa asuntoa edes osittain, lain mukaista asumisoikeutta ei ole.  Esimerkiksi uusperheessä on voitu luovuttaa vaikka 1/10 asunnosta ennen avioitumista ”vanhoille” omille lapsille.

Leski toki voi esimerkiksi jäädä asumaan asuntoon rintaperillisten ja/tai testamentinsaajien kanssa tehtävällä yhteisellä sopimuksella, jos sellainen sopimus syntyy.

Lain mukaista asumisoikeutta ei myöskään ole, jos leski omistaa samalla paikkakunnalla vastaavantasoisen asunnon. Tällöin perillisten tulee vedota tähän seikkaan, jos he haluavat riitauttaa asian. Myös lesken myöhemmin perimä tai ostama asunto voi vaikuttaa haitallisesti lesken asumissuojaan, jos rintaperilliset ja/tai testamentinsaajat vaativat täydennysjakoa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti