veronmaksajat.fi

KOTI

Uusimaa kirii asuntohinnoissa, Kymenlaakso pitää perää

Uusimaa kirii asuntohinnoissa, Kymenlaakso pitää perää
20.4.2018

Asuntohintojen kehityksen seuranta on jo pitkään ollut hankalaa. Syynä on asuntomarkkinoiden sirpaloituminen.

Vuodesta 2010 vanhojen osakeasuntojen hinnat pääkaupunkiseudulla ovat nousseet lähes 15 prosenttia. Muun Suomen hinnat ovat samaan aikaan laskeneet muutaman prosentin. Näin koko maan keskimääräiseksi hinnannousuksi saadaan noin 5 prosenttia. Sehän ei kerro markkinatilanteesta mitään.

Kaiken lisäksi ”muussa Suomessa” on useita kaupunkikeskuksia, joissa hinnat ovat nousseet. Koska keskiarvo kuitenkin on pakkasella, kasvavien keskusten rinnalla on koko joukko kaupunkeja, joissa hinnat ovat laskeneet reippaasti.

Tilastokeskuksen maakunnittainen vertailu kertoo, että vuosina 2010–2017 osakeasuntojen hinnat nousivat kuudessa maakunnassa ja laskivat yhdeksässä. Kolmessa hinnat polkivat paikoillaan.

Asunnot kallistuivat eniten Uudellamaalla (12 %). Pienempää nousua (5–7 %) nähtiin Keski-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla.

Asuntojen hinnat, kaksiot e/m2

Hinnat laskivat eniten Kanta-Hämeessä (6 %), Etelä-Savossa (9 %), Kainuussa (12 %) sekä Kymenlaaksossa, jossa miinusta kertyi peräti 14 %. Asuntomarkkinoilla etäisyys Uudenmaan ja Kymenlaakson välillä on siis venynyt melkoiseksi.

Uudellamaalla vielä pääkaupunkiseudun markkinatilanne on ihan oma lukunsa. Se heijastuu muun muassa ensiasuntojen kauppaan. Kun Nordea selvitti ensiasunnon ostamiseen liittyviä asioita, tilastoista kävi ilmi, että aiempaa useammin ensiasunnoksi ostetaan isompi perheasunto. Yksiöt ja kaksiot menevät enimmäkseen sijoittajille ja siten vuokra-asujille.

Isompi ensiasunto merkitsee myös isompaa lainaa – ja riskiä. Nordean kyselytutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla ensiasunnon ostajien keski-ikä onkin noussut noin 30 vuoteen.

Asuntolainan korko, % 5.4.2018

Pankkien Taloustaidolle antamat esimerkkitarjoukset. Tarjouksen korko on lainan kokonaiskorko. Se sisältää marginaalin (palkin tumma osa), viitekorkoon sidotun osuuden sekä lainan nosto- ja hoitokulut. Tällä hetkellä viitekorot ovat niin matalat, että lähes koko korko muodostuu marginaalista. Helmikuussa kotitalouksien uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,93 %.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti