veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Uudisasuntojen kauppa jatkunut hirmuisena

Uudisasuntojen kauppa jatkunut hirmuisena
6.11.2017

Uudisasunnot ovat edelleen menneet kuin kuumille kiville. Syyskuussa uudisasuntoja myytiin yli 22 prosenttia enemmän kuin syyskuussa vuosi sitten, kertovat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton KVKL:n tilastot. Vanhojen asuntojen myynti väheni hieman omakotitaloja lukuun ottamatta.

Koko kuluvan vuoden aikana uudisasuntojen kauppa on kasvanut ällistyttävät 48 prosenttia. Vanhojen asuntojen kauppa on lisääntynyt vaatimattomat pari prosenttia.

Talous ja työllisyys kehittyvät nyt mukavasti, muuttoliike jatkuu ja kuluttajat ovat valoisalla mielellä. Siksi KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila uskoo, että asuntomarkkinat kehittyvät suotuisasti, ellei taloudessa kohdata yllättäviä sokkeja.

Kiinteistönvälittäjien arjessa näkyy merkkejä vanhojen asuntojen kaupan piristymisestä. Esimerkiksi Kiinteistömaailmassa syksy on ollut vilkkaampi kuin viime vuonna.

Yksiökauppa on ollut kiivasta jo pitkään, mutta Kiinteistömaailmassa on huomattu, että pääkaupunkiseudulla ostajia ovat alkaneet kiinnostaa myös kaksiot. ”Yksiöt menevät paljolti sijoittajille. Nyt myös kuluttajat ovat tulleet markkinoille, ja he etsivät kaksioita ja isompia asuntoja omaksi kodikseen”, toimitusjohtaja Erkki Heikkinen kertoo.

Tilastokeskus kertoo, että heinä-syyskuussa vanhojen asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 2,6 % vuotta aiemmasta. Muualla Suomessa hinnat keskimäärin laskivat 0,4 %.

Huoneistokeskuksen mukaan syyskuussa vanhojen kaksioiden hinnat nousivat koko maassa. Kaupungeista kaksioiden hinnannousu oli vauhdikkainta (yli 20 %) Lappeenrannassa, Vaasassa ja Turussa.

Kuvasta ilmenee, miten vanhojen kaksioiden hinnat ovat kehittyneet Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Vaasassa, Joensuussa, Mikkelissä, Jyväskylässä ja Kotkassa.

Asuntojen hinnat, kaksiot e/m2

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti