veronmaksajat.fi

KOTI

Tv-kuvassa häiriöitä? Mobiilitukiasema voi kiusata telkkaria

Tv-kuvassa häiriöitä? Mobiilitukiasema voi kiusata telkkaria
14.6.2021

Tokion olympialaiset näkyvät HD-laadulla koko Suomessa kanavapaikalla 27, jos käytössä on antenni-tv. Entä jos kisälähetys pätkii?

Jos kännykkäverkko on syyllinen antenni-tv:n vastaanottohäiriöihin, vian korjaus on ilmaista. Korjauskäyntejä on tehty seitsemässä vuodessa jo 50 000.

Tuliko telkkarikuvaan yllättäen häiriöitä?

Vastaanottimessanne ei välttämättä ole vikaa. Jos käytössä on antenni-tv – eikä siis kaapelitelkkari – vika voi piillä lähistölle nousseesta mobiiliverkon tukiasemasta. Se voi häiritä samoilla taajuuksilla operoivaa tv-lähetystä.

Näin voi käydä erityisesti silloin, jos tv-masto on kovin kaukana tai vastaanotto-olosuhteet ovat muuten haasteelliset, esimerkiksi maaston muotojen tai rakennusten vuoksi.

Vaan ei hätää. DNA:n, Elisan ja Telian yhteistuumin ylläpitämät Taajuustalkoot auttaa. Soittamalla hankkeen palvelunumeroon 020 411 7676 tai täyttämällä lomake vika tulee tv-verkkoa ylläpitävän Digitan tiedoksi.

Jos Digita pitää 4g- tai 5g-tukiasemaa häiriön mahdollisena aiheuttajana, se lähettää asentajan paikalle. Ja jos vika on mobiiliverkon aiheuttamassa interferenssissä, tilanne korjautuu häiriönpoistosuodattimella. Asennuskäynti on silloin maksuton.

Mutta. Jos vika on jossain muualla, kuluttaja joutuu maksamaan asentajakäynnin itse. Ongelman syyn haarukointia on onneksi mahdollista tehdä jossain määrin itsekin.

Jos kaikki tv-kanavat kärsivät häiriöistä tai ovat täysin pimeänä, vika on todennäköisimmin jossain muualla kuin mobiiliverkossa. Tukiasemat häiritsevät Elisan verkkoratkaisuista vastaavan johtaja Sami Rajamäen mukaan tyypillisesti yhtä tai korkeintaan muutamaa tv-kanavaa.

Ongelmaa voi setviä myös operaattoreiden kuuluvuuskarttojen ja tiedotteiden avulla. Jos oman kodin kohdalla 4g- tai 5g-kuuluvuus on aivan tikissään – tai operaattori on tiedottanut alueella suoritetuista verkon laajennustöistä – häiriön syy voi hyvinkin olla uudessa mobiilitukiasemassa.

5g:n vaikutus vielä arvoitus

Hyvä uutinen telkkarinkatsojan kannalta on, että uusia tv:tä mahdollisesti häiritsevien 4g-verkon 800 MHz:n taajuusalueen tukiasemia ei ole enää juurikaan nousemassa.  

Mahdollisesti huonompi uutinen on sitten se, että häiriöitä mahdollisesti aiheuttavien 5g-verkon 700 megahertsin tukiasemien asennukset ovat alkutekijöissään.

Voisiko 5g:n laajenemisesta siis tulla uusi häiriöpiikki tv-väen riesaksi?

”Tässä vaiheessa, kun 5g-verkon rakentaminen on vasta hyvin varhaisessa vaiheessa, kokemuksia asiasta on hyvin vähän ja kysymykseen on vaikea vastata”, Sami Rajamäki sanoo.

”Vähäinen piikki voi tulla. Toisaalta, ainakin joissain tapauksessa jo aiemmin 4g-tukiaseman vuoksi asennettu suodatin auttaa myös 5g-ongelmaan.”

Rajamäki uskookin, että ongelmat jäävät nyt vähäisemmiksi kuin 4g-verkon kanssa aikoinaan. Taajuustalkoot on seitsemän toimintavuotensa aikana tehnyt Rajamäen mukaan noin 50 000 korjaavaa asennusta tv-antennivastaaanottoon.

Taajuustalkoot-hanke on syntynyt aikanaan Viestintäviraston velvoitteesta. Digita tarjoaa palvelun kuluttajille. Operaattorit huolehtivat Taajuustalkoiden toimintakuluista niin, että kukin operaattori korvaa oman tukiasemansa häiriöistä tv-katsojille aiheutuneet kustannukset.

Digita ei halunnut kommentoida mobiilitukiasemien aiheuttamia häiriöitä mitenkään tätä juttua varten.

Sami Rajamäen mukaan kaikki tukiasemien tv:lle aiheuttamat häiriöt on tähän asti saatu korjattua. Yhtään tukiasemaa ei ole tarvinnut siirtää tai lakkauttaa interferenssin vuoksi.

Ilmiö esiintyy Elisan asiantuntijoiden mukaan vain yhteen suuntaan niin, että tv-kuva voi ottaa siipeensä mobiilisignaalista. Se ei siis esiinny toisinpäin, eli 4g- ja 5g-yhteydet eivät ole moksiskaan tv-antennilähetyksistä.

Kari Ahokas

 

  • Olympialaisten ajan TV5:n HD-kanava näkyy Digitan antenniverkossa B-kanavanipussa kanavapaikalla 27. TV5 HD-kanavan katsomista varten tarvitaan Antenna Ready HD-testattu vastaanotin tai vastaanottimen pitää olla DVB-T2-virittimellä varustettu.
  • Useimmat vastaanottimet etsivät uudet kanavat automaattisesti, mutta jotkin televisiot ja digiboksit saattavat vaatia kanavien virittämisen uudelleen tai tehdasasetusten palauttamisen.
  • Kisaohjelmaa lähetetään Tokiosta kanavapaikalla 27 ympäri vuorokauden 23.7.–8.8.2021.

Jutun alkuun on listätty 16.7.2021 maininta Tokion olympialaisista. Loppuun on lisätty tietoa TV5 HD-kanavan katsomisesta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti