veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Teippaa pariston ja akun navat

Teippaa pariston ja akun navat
6.3.2017

Kun kierrätät paristoja ja pienakkuja, teippaa pariston tai akun navat piiloon jo kotona ennen kuin palautat ne punamustiin keräyslaatikoihin. Teippauksella varmistat paristojen ja akkujen turvallisen kierrätyksen.

Keräyslaatikoita löytyy paristoja ja akkuja myyvistä kaupoista ja kioskeista. Laatikoihin voi tuoda kaikenkokoisia paristoja ja ladattavia akkuja, joita käytetään kannettavissa langattomissa laitteissa kuten kameroissa, kannettavissa tietokoneissa, matkapuhelimissa ja akkuporakoneissa.

”Kannettavia paristoja myyvien liikkeiden pitää ottaa kaiken tyyppiset käytetyt paristot ja akut vastaan ilman uuden ostopakkoa”,paristojen kierrätysprosessia hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski muistuttaa.

”Litiumparistojen ja -akkujen virtanavat kannattaa teipata piiloon heti, kun ne poistetaan käytöstä. Teippaus ehkäisee oikosulusta aiheutuvaa palovaaraa.” Oikosulku voi syntyä, jos jokin metalliesine, kuten kolikko, avain tai toinen paristo, koskettaa pariston tai akun virtanapaa. Myös muiden paristojen ja akkujen virtanavat kannattaa teipata piiloon.

Litiumparistojen ja -akkujen virtanavat kannattaa teipata piiloon heti, kun ne poistetaan käytöstä. Teippauksella ehkäistään oikosulusta aiheutuvaa palovaaraa. Kuva: Recser Oy

Santakoski kertoo suomalaisten kierrättävän paristot ja akut muihin eurooppalaisiin verrattuna varsin hyvin. Käytettyjä paristoja ja akkuja kertyy kierrätyslaatikoihin runsaat 1,3 miljoonaa kiloa vuodessa. ”EU:n asettama 45 prosentin keräysvaatimus täyttyy Suomessa. Vuonna 2016 kierrätimme 48 prosenttia käytetyistä akuista ja paristoista. Tänä vuonna lukema on todennäköisesti suurempi.”

Kierrätetyistä paristoista ja akuista kerätään talteen arvokkaita raaka-aineita ja tuotteiden valmistuksessa käytetyt vaaralliset aineet kierrätetään. ”Kierrättämättä jättäminen on resurssien hukkaamista. Kierrätyksessä otetaan talteen erilaisia metalleja, joista valmistetaan muun muassa uusia paristoja.”

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti