veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Taloyhtiön liiketila tuottamaan – pienikin tuunaus lisää houkuttelevuutta

Taloyhtiön liiketila tuottamaan – pienikin tuunaus lisää houkuttelevuutta
15.2.2021

Taloyhtiön liiketilassa toimivan yrityksen toimintaedellytyksiä ja tilan houkuttelevuutta vuokrakohteena voi parantaa usein edullisillakin parannuksilla.

”Yrityksille on tärkeää, että toimitilat ovat viihtyisät sekä omalle henkilökunnalle että asiakkaille. Myös taloyhtiön yleiseen siisteyteen ja turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota”, hallituksen jäsen ja asunto-osakeyhtiö toimikunnan puheenjohtaja Mika Artesola Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry:stä suosittelee.

Etenkin asiakkaita vastaanottavalle yrittäjälle on tärkeää, että talon edusta pidetään puhtaana roskista ja töhryt puhdistetaan seinistä. Talvella taas lumityöt ja hiekoitus on tehtävä niin, että liiketiloja on turvallista käyttää.

”Turvallisuutta voidaan parantaa myös valvontakameroilla, lukittavilla porteilla tai lisäämällä valaistusta liiketilojen ulkopuolella. Ja jos katuvalot vaatisivat kohennusta, kannattaa olla yhteydessä kuntaan”, Artesola vinkkaa.

Etenkin vanhemmissa taloyhtiöissä esille nousevat myös esteettömyysasiat. Asiakkaiden kulkua liiketiloihin voivat hankaloittaa taloyhtiön vastuulla olevat porrasaskelmat, joiden viereen olisi kuitenkin mahdollista rakentaa luiska suhteellisen pienillä kustannuksilla.

Avoin keskustelu ehkäisee ristiriitoja

Pysäköintiasiat voivat olla joillekin yrityksille jopa ratkaiseva asia vuokratilojen valinnassa.

Tässäkin taloyhtiöissä on isoja eroja. Kantakaupungin vanhoissa taloissa sisäpihalle voi mahtua vain muutama parkkiruutu, eikä kadun varressakaan ole juuri tilaa. Lähiössä sijaitsevassa taloyhtiössä parkkipaikan järjestäminen voi olla helpompaa.

”Parkkiasioista kannattaa keskustella taloyhtiön ja yrityksen välillä ja pyrkiä löytämään kaikkia tyydyttävä ratkaisu.”

Moneen yritykseen myös tuodaan ja viedään tavaraa. Silloin on tärkeää järjestää logistiikka niin, että kuljetusautot pääsevät kätevästi lähelle eikä tavaraliikenteestä aiheudu ylimääräistä haittaa asukkaille.

Myös pysäköinnin valvonnasta kannattaa Artesolan mielestä keskustella, jotta pelisäännöt ovat selvät kaikille osapuolille.

”Näin yrittäjällekään ei pääse syntymään epäilystä, että hänen liiketoimintaansa pyrittäisiin jotenkin hankaloittamaan. Ylipäätään avoin keskusteluyhteys auttaa ehkäisemään ristiriitoja taloyhtiön ja yrittäjien välillä.”

Tämä pätee hyvin esimerkiksi jätehuollon järjestämiseen. Yhteisistä pelisäännöistä on hyvä sopia, jotta taloyhtiön jätekatos pysyy siistinä ja yrittäjäkin pystyy kierrättämään jätteensä tehokkaasti.

LISÄÄ LIIKETILOISTA Lue koko taloyhtiön liiketiloista kertova juttu tammikuun Taloustaidosta. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Matti Remes

Mika Artesolan titteli on korjattu 15.2.2021. Hän on Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry:n hallituksen jäsen ja asunto-osakeyhtiö toimikunnan puheenjohtaja, ei hallituksen puheenjohtaja.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti