veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Taloyhtiöiden rakennuspaloissa joka toisesta asunnosta puuttui toimiva palovaroitin

Taloyhtiöiden rakennuspaloissa joka toisesta asunnosta puuttui toimiva palovaroitin
18.11.2021

Viime vuosina taloyhtiöissä tuleen syttyneistä asunnoista puolet oli sellaisia, joissa ei ollut toimivaa palovaroitinta, kertovat pelastustoimen tilastot. Vuosina 2016–2020 taloyhtiöiden asunnoissa oli lähes 8 300 tulipaloa.

Taloyhtiöt voivat lisätä merkittävästi asukkaidensa turvallisuutta ja pelastaa ihmishenkiä asennuttamalla kaikkiin asuntoihin palovaroittimet ja pitämällä ne toimintakunnossa, Suomen pelastusalan keskusjärjestö (Spek) muistuttaa tiedotteessa.

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että melkein kaikilla on asunnossaan palovaroitin. Tätä tukee myös Pelastusopiston tekemä kansalaistutkimus Suomalaisten pelastusasenteet 2020, jonka mukaan 96,5 prosenttia suomalaisista ilmoittaa, että kodista löytyy palovaroitin.

”Tilanne ei ole kuitenkaan näin hyvä, sillä havaitsimme ARAn kanssa tekemässämme tutkimuksessa, että 70 prosentissa vuokra-asunnoista on jokin puute palovaroittimissa. Niitä ei ole riittävästi, ne eivät toimi, ne ovat liian vanhoja tai ne on väärin asennettu”, SPEKin johtava asiantuntija Kari Telaranta sanoo.

”Lisäksi kuolemaan johtaneissa tulipaloissa noin 63 prosenttia asunnoista oli ilman palovaroittimia tai ne eivät olleet toimintakunnossa. Tässä on otettu huomioon vuosina 2009–2018 kaikki ne asuntopalot, joissa palovaroittimen toiminta oli tiedossa.”

Tutkimustuloksia tukevat myös Pelastustoimen tilastot, joiden mukaan viimeisen viiden vuoden aikana tapahtuneissa taloyhtiöiden asuntopaloista puolessa ei ollut palovaroitinta lainkaan tai varoittimessa ei ollut paristoa tai se ei toiminut.

Palovaroitin vähentää tehokkaasti palokuolemia ja taloudellisia vahinkoja

Jos naapurissa syttyy tulipalo, se on hengenvaarallista muillekin asukkaille. Palovaroitin ei estä tulipaloja, mutta sen avulla voidaan ehkäistä ihmishenkien menetyksiä, suuria omaisuusvahinkoja ja pitkäkestoista haittaa asumiselle.

Yhdestä asunnosta alkanut tulipalo voi aiheuttaa taloyhtiössä:

  • Tulipalon leviämisen muihin asuntoihin esim. porraskäytävän tai rikkoutuneen ikkunan kautta.
  • Ihmishenkien menetyksiä muissakin asunnoissa tai porraskäytävässä.
  • Vahinkoa naapuriasuntoihin tulen, savun ja sammutusveden vuoksi.
  • Jopa yli vuoden remontit ja asumiskelvottomuuden.
  • Vuokranantajien vuokratulojen keskeytymisen pitkäksi aikaa.

Toimivat palovaroittimet antavat aikaa alkusammutukselle ja pelastautumiselle ja havahduttavat usein myös naapurit onnettomuustilanteessa.

LASKURI! Paloturvallinen taloyhtiö -sivuilla on laskuri, jonka avulla voi selvittää tarvittavien palovaroittimien määrän. Lisäksi tarjotaan kolme vaihtoehtoa plussineen ja miinuksineen siitä, millaiset palovaroittimet on mahdollista valita ja mihin ne olisi hyvä asentaa.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti