veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Rahoitusvastike tuloutettu – saammeko vähentää vastikkeen luovutusvoitosta?

Rahoitusvastike tuloutettu – saammeko vähentää vastikkeen luovutusvoitosta?
3.12.2018

Omistamme vaimoni kanssa suurimman osan asunnosta, jossa tyttäremme asuu. Asunnosta on suuri yhtiölainaosuus. Tytär ei maksa meille vuokraa.

Verottajan mukaan emme voi vähentää kuukausittain taloyhtiölle maksamiamme rahoitusvastikkeita mahdollisesta luovutusvoitosta, jos rahoitusvastike on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa.

Onko asia näin? Maksoimme tästä yhtiölainasta myös kahden prosentin varainsiirtoveron.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Kyllä näin on. Verottajan kanta perustuu korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuun (KHO:2016:169).

Tässä tapauksessa henkilö oli myynyt omistamansa asunto-osakkeet. Hän oli omistusaikanaan maksanut asunto-osakeyhtiölle luovutettuihin osakkeisiin liittyvää rahoitusvastiketta kuukausittain osana yhtiövastiketta.

Koska rahoitusvastikkeet oli tuloutettu asunto-osakeyhtiön kirjanpidossa, korkein hallinto-oikeus katsoi, että rahoitusvastikkeita ei tullut lukea luovutettujen asunto-osakkeiden hankintamenon lisäykseksi, kun luovutusvoitto vahvistettiin.

Korkein hallinto-oikeus totesi ratkaisun perusteluissa erikseen, että hankintamenon lisääntyminen on voitu hyväksyä silloin, kun osakkeenomistaja on maksanut jäljellä olevan yhtiölainan kertasuorituksena.

Verottaja toteaa lisäksi ohjeessaan (DNRO A192/200/2016), että korkeimman hallinto-oikeuden vuoden 2016 päätöksessä viitatulla tavalla asunto-osakeyhtiön tulouttama pääomavastike voidaan siis edelleen poikkeuksellisesti lukea osakkeiden hankintamenoon, kun osakas maksaa yhtiölainan kertasuorituksena asunnon oston tai myynnin yhteydessä ja laina kohdentuu yhtiön omaisuuden hankintaan tai perusparannukseen. Tällöin asunto-osakeyhtiön kirjanpitomenettely ei vaikuta asiaan,  ja myös asunto-osakeyhtiön tulouttama lainanlyhennys on osakkeiden hankintamenoa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.