veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Paikat kuntoon tai juhlat pystyyn kesämökillä – kotitalousvähennys palvelee mökilläkin

Paikat kuntoon tai juhlat pystyyn kesämökillä – kotitalousvähennys palvelee mökilläkin
11.6.2019

Jos kesämökillä tehdään töitä muutenkin kuin omin voimin, kannattaa tarkistaa, saisiko niistä kotitalousvähennystä. Vähennystä saa, vaikka vapaa-ajan asunto ei olisi oma. Joskus vähennyksen rajanvedot voivat kuitenkin tuntua yllättäviltä.

Yleiset edellytykset kotitalousvähennykselle ovat nämä:  

  • Kotitalousvähennyksen saat tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- tai hoitotyöstä sekä asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöstä.
  • Vähennyksen saat teetetystä työstä, et materiaaleista.
  • Jos työn tekee ennakkoperintärekisteriin merkitty yritys tai yrittäjä, saat vähentää kotitalousvähennyksenä 50 prosenttia yritykselle maksamastasi työkorvauksesta. Jos laskulla on arvonlisävero, vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta.
  • Jos palkkaat työntekijän työsuhteeseen, saat vähentää kotitalousvähennyksenä 20 prosenttia maksamastasi bruttopalkasta ja palkan sivukulut kokonaan.
  • Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa ja omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöä kohden.
  • Kotitalousvähennykseen oikeuttaa työ, joka on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen, hänen ja hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.
  • Verovelvollisen käyttämään asuntoon tai vapaa-ajan asuntoon katsotaan kuuluvan myös asunnon piha-alue ja sillä olevat rakennukset. Piha-alueella tarkoitetaan yleensä tonttia.

Mökkiympäristössä tulee ehkä kaupunkiasuntoa useammin eteen tapauksia, joissa tehdyn työn vähennyskelpoisuutta joutuu miettimään. Mistä vähennyksen saa, mistä ei? 

Kotitalousvähennys: Juhlat kesämökillä 

Äitimme täyttää 80 vuotta, ja me lapset järjestämme hänelle juhlat. Ne pidetään hänen mökillään, mutta me maksamme tarjoilut, jotka ostamme pitopalvelusta. Saako tarjoilun kuluista kotitalousvähennyksen?

Kyllä saa. Kaikista niistä töistä, jotka pitopalvelu tekee mökillä, saatte kotitalousvähennyksen, kuten esimerkiksi tarjoilusta. Jos sen sijaan pitopalvelu tuo ruoat valmiina mökille, itse ruokien laitosta ei saa vähennystä. Ainoastaan, jos ruoat myös valmistetaan mökillä, ruoanvalmistustyökin oikeuttaa vähennykseen. 

Pieni tyttäremme toivoo kerrankin saavansa isot syntymäpäiväjuhlat, joihin tulee paljon kavereita. Meillä on kesämökki kotimme lähistöllä, joten aiomme kutsua koko porukan sinne. Ajattelimme hankkia tilaisuuteen taikurin. Oikeuttaako taikurin palkkio kotitalousvähennykseen?

Ei oikeuta, sillä kyseessä ei ole tavanomainen kotitaloustyö. Myöskään muille esiintyjille kuten esimerkiksi bändille tai laulajalle maksetuista korvauksista ei voi saada kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennys: Kesäpaikan rakennukset

Peruskorjaamme kesäpaikkamme vanhan saunarakennuksen. Onko peruskorjaus kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä?

Kyllä, kotitalousvähennyksen perusteena on nimenomaan rakennuksen tai rakennelman kunnossapito- ja perusparannustyö. Sen sijaan uudisrakentaminen on suljettu pois kotitalousvähennykseen oikeuttavista toimista. Uudisrakentamista on esimerkiksi rakennuksen laajennus tai kylmätilan muuttaminen asumiskäyttöön sopivaksi. 

Meillä ei ole ennestään grillikatosta, mutta nyt aiomme rakennuttaa sellaisen. Voimmeko hyödyntää siinä kotitalousvähennystä?

Ette voi. Uudisrakentaminen ei oikeuta kotitalousvähennykseen. Uudisrakentamiseen verrattavaa täydennys- ja lisärakentamista on erillisten katettujen rakennelmien ja rakennusten, kuten esimerkiksi grillikatoksen rakentaminen.

Teemme mökillemme hieman lisätilaa remontoimalla kylmän kuistin lämpimäksi huonetilaksi. Saako tällaiseen työhön kotitalousvähennystä?

Ei saa. Kylmien tilojen muuttaminen lämpöeristetyiksi rinnastetaan uudisrakentamiseen ja siten kotitalousvähennykseen oikeuttamattomaksi.

Vapaa-ajan asunnollamme on paljon nurmikkoa ja istutuksiakin. Haluaisin teettää nurmikonleikkuuta ja muita pihanhoitotöitä yrityksellä. Oikeuttaako se kotitalousvähennykseen? Entä muiden mökkitalkkaripalveluiden ostaminen?

Nurmikon leikkuu ja pihatyöt oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Samoin sellaiset mökkitalkkaripalvelut, jotka tehdään mökillä tai mökin piha-alueella. Kuitenkaan esimerkiksi mökkitalkkarin tarkastuskäynnit vapaa-ajan asunnolle eivät oikeuta vähennykseen, mikäli kyseessä on vartiointiin rinnastettava tarkastuskäynti. Jos tarkastuskäynnin tarkoitus on esimerkiksi kartoittaa myrskyvahinkoja tai muutoin korjaustarpeita, mielestäni sellaisten käyntien pitäisi oikeuttaa kotitalousvähennykseen.

Saako kesämökin nuohouksesta kotitalousvähennyksen?

Ei saa. Lakisääteinen nuohoustyö- ja muut siihen liittyvät työkustannukset eivät oikeuta kotitalousvähennykseen.

Sen sijaan muut työt, kuten esimerkiksi lämmityskattilan öljypolttimen huolto, lämmityskattilan puhdistus ja ilmanvaihtolaitteiden puhdistus oikeuttavat kotitalousvähennykseen.

Kotitalousvähennys: Kulujen jakaminen

Meillä on vanhemmilta peritty mökki kolmen sisaruksen yhteiskäytössä. Teetimme kattoremontin. Minä hoidin käytännössä remontin teettämisen ja maksoin kulut, mutta sisarukset kyllä maksoivat oman osuutensa minulle. Kuka meistä saa kotitalousvähennyksen?

Kaikki kustannuksiin osallistuneet, jotka käyttävät mökkiä, saavat vähennyksen, jos voitte osoittaa tositteellisesti kunkin maksaneen osuutensa esimerkiksi tiliotteelta.

Verohallinnon kotitalousvähennystä koskevassa ohjeessa todetaan, että jotta vähennys voidaan myöntää, tulee vähennystä vaativan pystyä osoittamaan, että hän on itse maksanut vähennykseen oikeuttavia kustannuksia. Lisäksi todetaan, että on suositeltavaa, että laskussa on laskun maksajien nimet tai jokaiselle oma lasku omasta osuudesta, jos maksajia on useampi kuin yksi.

Edelleen ohjeessa todetaan, että vähennystä ei voi saada sillä perusteella, että oma osuus työkustannuksista maksetaan välillisesti esimerkiksi maksamalla muita toisen maksettavaksi kuuluvia asumiseen liittyviä kustannuksia.

KOTITALOUSVÄHENNYS Siivous kesämökillä, piha ja ranta, jätevedet: lue lisää kotitalousvähennyksestä kesämökilla kesäkuun Taloustaidosta, joka ilmestyy keskiviikkona 12. kesäkuuta. Voit lukea jutun huomenna myös näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkosivustomme käyttäjäksi. 

Merja-Liisa Huolman-Lakari

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton verojuristi

Kuva: Esko Jämsä

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.