veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ostan ensiasunnon kahdessa vaiheessa – pitääkö minun maksaa varainsiirtoveroa asuntokaupasta?

Ostan ensiasunnon kahdessa vaiheessa – pitääkö minun maksaa varainsiirtoveroa asuntokaupasta?
19.11.2018

Olen 30-vuotias. Ostan sukulaisiltani asunnon kahdessa vaiheessa. Ostan nyt asunnosta 30 prosenttia ja muutan siihen heti vakituisesti asumaan. Muutaman vuoden päästä ostan loput 70 prosenttia asunnosta. En ole omistanut aiemmin asuntoa, joten kyse on ensiasunnostani. Olenko vapautettu ensiasunnon ostajana varainsiirtoverosta?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa: 

Kyllä olet, mutta vasta, kun olet ostanut asunnosta vähintään puolet. 

Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Ostaja on kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
  • Ostaja omistaa kaupan jälkeen asunnosta 50 prosenttia tai enemmän.
  • Ostaja ostaa asunnon vakituiseksi asunnokseen ja muuttaa siihen asumaan mahdollisimman pian. Verottaja edellyttää ohjeessaan muuttamista kuuden kuukauden kuluessa kaupanteosta.
  • Ostaja ei ole vuoden 1989 jälkeenomistanut asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 prosenttia tai enempää. Aikaisemman vapaa-ajan kiinteistön tai loma-osakkeen hankkiminen/omistaminen ei ole este verovapaudelle.

Jos muutto tapahtuu yli kuuden kuukauden kuluttua, on vero ensin maksettava ja vakituisen asumisen alettua maksettua veroa voidaan hakea palautuksena takaisin.

Voit toki hankkia ensiasunnon vaiheittain. Kun kuitenkin ostat omistukseesi ensin vähemmän kuin puolet ensiasunnosta, sinun pitää maksaa tästä kaupasta varainsiirtovero. 

Kun teet myöhemmin kaupat, joiden jälkeen omistat kyseisestä ensiasunnosta vähintään puolet, et maksa jälkimmäisestä kaupasta varainsiirtoveroa, koska tällöin kaikki varainsiirtoverovapauden ehdot täyttyvät kohdallasi. Lisäksi voit hakea aiemmasta osuudesta maksamasi varainsiirtoveron takaisin. Saat verottajalta tähän erillisen varainsiirtoveron palautushakemuksen. Hakemus on lain mukaan tehtävä vuoden kuluessa siitä, kun verovapauden edellytykset ovat täyttyneet. 

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.