veronmaksajat.fi

KOTI

Omakotiasuja, onko kotisi seinustoilla lunta? Sulamisvesi saattaa vahingoittaa talosi rakenteita

Omakotiasuja, onko kotisi seinustoilla lunta? Sulamisvesi saattaa vahingoittaa talosi rakenteita
15.3.2021

Runsaslumisen talven jälkeen sulamisvedet voivat aiheuttaa isoa vahinkoa omakotitalon rakenteille, jos ne pääsevät valumaan rakennukseen päin.

Nyt on hyvä hetki varmistaa, että sulamisvedet pääsevät valumaan pois rakennuksesta sadevesikaivoihin ja avo-ojiin.

”Esimerkiksi isot lumikasat kannattaa mahdollisuuksien mukaan poistaa talon seinustoilta, jotta sulamisvesi ei kulkeudu niistä suoraan rakenteisiin”, Ifin omakotitalovakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen sanoo tiedotteessa.

6 x Varaudu näin lumien sulamiseen

  1. Poista isot lumikasat mahdollisuuksien mukaan talon seinustoilta.
  2. Tarkista, etteivät sadevesikaivot ole lumen peitossa, jäässä tai muuten tukossa ja että sulamisvedet ohjautuvat poispäin rakennuksesta.
  3. Tarkista kellarikerroksen tuuletusaukot ja ikkunat sekä varmista, ettei sulamisvesi pääse kellariin. Tarkista myös alapohjan ja mahdollisen kellarin ilmanvaihto ja tarkkaile kosteudesta johtuvia jälkiä.
  4. Varmista, että rännit ja tasakaton kattokaivot ovat auki, jotta katolle kertyvät sulamisvedet pääsevät poistumaan esteettä.
  5. Jos tontilta löytyy salaojat, varmista tarkistuskaivosta, että vesi virtaa esteettä salaojaputkia pitkin tarkistuskaivoon. Salaojat suojaavat talon perustuksia kosteudelta, joten jos putket näyttävät olevan tukossa, puutu asiaan saman tien.
  6. Tarkista talven jälkeen katon, räystäiden ja syöksytorvien kunto. Katso myös, että lumiesteet ja kattoturvatuotteet ovat kunnossa.

Sulamisvesiin varautuminen on erityisen tärkeää, sillä noin kolmessa neljästä suomalaisesta omakotitalosta on jokin puute ulkopuolisen kosteuden hallinnassa.

Vakuutusyhtiön tekemissä tarkastuksissa jopa joka viidennessä omakotitalossa salaojat puuttuvat tai niistä ei ole mitään havaintoa. Muita yleisiä puutteita ovat patolevyjen puuttuminen (noin 40 prosenttia), virheellisesti tehdyt sokkelin vierustäytöt (yli 10 prosenttia) ja puutteellisesti asennetut syöksytorvet (noin 10 prosenttia).

”Nämä ovat huolestuttavia puutteita, jotka voivat kaikki edesauttaa kosteuden pääsemistä rakenteisiin ja aiheuttaa pahimmillaan mittavan kosteusvaurion. Jos tietää, etteivät omassa kodissa esimerkiksi salaojat ole kunnossa, kannattaa nyt ensiapuna etenkin lumien siirtäminen rakennusten ympäriltä tehdä huolella.”

Selviä hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi sulamisveden lammikoituminen rakennusten viereen, sokkelin kastuminen tai rapautuminen sekä rakennuksen sisäpuolella maalin hilseily lattialistojen yläpuolelta.

Minna Petäinen

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti