veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Nuoret ostavat ensiasuntonsa yleensä itse, vanhemmilta takaus asuntolainalle

Nuoret ostavat ensiasuntonsa yleensä itse, vanhemmilta takaus asuntolainalle
11.4.2018

Suomalaiset nuoret ostavat asuntonsa pääasiassa itse. Vain 12 prosenttia asunnonostajista on saanut suoraa rahallista tukea vanhemmiltaan asunnon ostamiseen, tuore kysely kertoo.

Yleisin tuki vanhemmilta ensiasunnon ostossa on takaus, jollaisen on vanhemmiltaan lainalleen saanut 31 prosenttia nuorista. Kokonaan ilman vanhempien apua asunnon on ostanut lähes puolet.

Danske Bankin Ensiasunnon ostajat 2018 -tutkimuksen mukaan vuodesta 2008 alkanut ensiasunnonostajien kasvanut varovaisuus jatkui viime vuosiin asti, mutta nyt 35 prosenttia 18–35-vuotiaista suomalaisista suunnittelee ostavansa asunnon. Vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa tämä osuus jäi 28 prosenttiin. 

Ensiasunnoksi kaksio tai kolmio

Vuonna 2017 kaikista myydyistä asunnoista lähes 16 prosenttia oli ensiasuntoja, ilmenee Kiinteistömaailman Ensiasunnot vuonna 2017 -selvityksestä.

Selvityksen mukaan kasvukeskusten ulkopuolella ensiasunnon ostajista noin 28 prosenttia oli alle 25-vuotiaita. Pääkaupunkiseudulla ensiasunnoista kauppoja tekevät ovat noin 30-vuotiaita. Muualla 27-vuotiaita.

Yli 70 prosenttia kaikista ostetuista ensiasunnoista oli kaksioita tai kolmioita. Vain vajaa kahdeksan prosenttia ensiasunnoista oli yksiöitä, ja lähes 20 prosenttia kaikista ensiasunnoista oli neliöitä tai sitä suurempia asuntoja. Selvityksen mukaan vain neljä prosenttia ensiasunnoista on uudiskohteita.

Ensiasunto hankitaan yhdessä kumppanin kanssa

Nuorista 54 prosenttia on ostanut ensiasunnon yhdessä kumppaninsa kanssa, Danske Bankin tutkimus kertoo. Miehistä asunnon on ostanut yksin 52 prosenttia ja naisista 29 prosenttia. Reilu neljännes nuorista asunnonostajista vaihtoa pankkia kilpailutuksen seurauksena samalla, kun osti ensimmäistä asuntoaan.

Ensiasunnonostajat ovat pääasiassa tyytyväisiä ostamaansa asuntoon ja päätökseensä ostaa oma asunto. 18–35-vuotiaista nuorista noin 30 prosentilla on omistusasunto.

Myös ne nuoret, jotka eivät juuri nyt aktiivisesti suunnittele asunnon ostamista, ovat kiinnostuneet asunnon omistamisesta. Heistä 88 prosenttia haluaisi hankkia omistusasunnon.

Tutkimuksen mukaan omistusasuminen periytyy ainakin osittain. Lapsena vuokralla asuneista nuorista asunnon on ostanut pienempi osa kuin omistusasunnossa asuneista lapsista.

Nuorista asunnonomistajista 84 prosenttia oli tyytyväisiä päätökseensä ostaa asunto.

Mitä hyötyä asunnon omistamisesta on?

  • Asunto kerryttää varallisuutta, 69 %.
  • Oman kodin voi remontoida mieleisekseen, 58 %.
  • Asunnon hankkiminen ja maksaminen pakottaa suunnittelemaan omaa taloutta, 21 %.

Asunnon ostaminen on nuoren elämän suurimpia päätöksiä. Se on myös opettavaista. 40 prosenttia asunnon ostaneista nuorista kiinnittäisi nyt huomiota ostopäätöksessä enemmän asunnon remonttitarpeisiin. Hintaan ja sijaintiin kiinnittäisi nyt enemmän huomiota 35 prosenttia nuorista asunnonomistajista.

Ensiasunnon ostajat 2018 -tutkimuksen toteutti Danske Bankin tilauksesta Taloustutkimus Oy. Kyselyyn vastasi noin 800 18–35-vuotiasta suomalaista. 

Ensiasunnot vuonna 2017 -selvityksessä tutkittiin Kiinteistömaailmassa myytyjen ensiasuntojen tietoja vuodelta 2017. Aineistossa oli mukana yhteensä 2027 myytyä ensiasuntoa ympäri Suomen. 

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.