veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Mies, näin vakuutat vuokranantajan luotettavuudestasi

Mies, näin vakuutat vuokranantajan luotettavuudestasi
9.3.2021

Ovatko miehet heikoilla, kun vuokra-asunnoista kilpaillaan? Kokenut asuntovälittäjä kertoo, miten mies voi parantaa asemiaan vuokra-asuntomarkkinoilla.

Miehiä saatetaan nykyäänkin joskus syrjiä vuokra-asuntomarkkinoilla.

Jos vuokranantaja asettaa miehen tai naisen vuokralaisena etusijalle, etusijalla on useimmiten nainen. Yleensä tällaista asettelua ei kuitenkaan tehdä. Näin sanoo Miika Vuorensola, vuokra- ja kiinteistönvälitysyritys Asuntopehtoorin toimitusjohtaja.

Viime vuonna 600 vuokra-asuntoa välittäneen Asuntopehtoorin asiakkaista noin 10 prosenttia haluaa vuokralaiseksi ensisijaisesti naisen, arvioi Vuorensola.

Näin on siitä huolimatta, että mies on Vuorensolan kokemuksen mukaan keskimäärin hieman ”parempi” vuokralainen kuin nainen.

”Jos asunnossa on jokin pieni asia, joka pitää korjata, niin mies saattaa herkemmin lähteä itse sitä korjaamaan, kun taas nainen herkemmin pyytää meiltä apua.”

Miehet asuvat Vuorensolan kokemuksen mukaan vuokra-asunnoissa naisia hieman pidempään. Naiset taas ovat keskimäärin hieman siistimpiä.

Hän korostaa, että kyseessä ovat pienet keskimääräiset erot sukupuolten välillä, eivätkä ne yksilötasolla välttämättä päde.

Miesten syrjintä vuokramarkkinoilla on sukupolvikysymys, Vuorensola uskoo. Nuorille vuokranantajille vuokralaisen sukupuolella ei ole niin väliä, mutta iäkkäämmät vuokranantajat voivat suhtautua varauksella vuokra-asuntoa hakevaan mieheen.

Vuokranantajalle kannattaa olla avoin

Miten mies voi sitten pärjätä vuokra-asuntokilpailussa naisille?

Miehen kannattaa kertoa vuokranantajalle omasta elämäntyylistään, Vuorensola toteaa. ”Koettaisin korostaa tasaista, siistiä ja normaalia elämänrytmiä.”

Myös se on Vuorensolan mielestä fiksua kertoa, miksi haluaa vuokrata asunnon. Jos hakijalle näyttäisi kelpaavan mikä tahansa asunto, vuokranantaja voi miettiä, muuttaako hän heti pois, kun löytää paremman vaihtoehdon, Vuorensola sanoo.

Vuokralaisen CV voi helpottaa vuokranantajaa muodostamaan kokonaiskuvan vuokralaisesta.

Vuorensolan kokemuksen mukaan edellisten vuokranantajien suosituksista ei sen sijaan välttämättä ole hakijalle etua.

”Aiemman vuokranantajan suositus herättää kysymyksen siitä, haluaako tämä vain päästä vuokralaisestaan eroon.”

Takaaja tai vanhempien tuki voi auttaa

Ulkopuolisen maksukykyisen takaajan saaminen vuokrasuhteelle on hakijalle suuri etu, etenkin jos hakijalla on maksuhäiriömerkintä.

Vanhempien mukaan ottaminen asuntonäyttöön voi myös rohkaista asunnon omistajaa vuokraamaan asunnon miehelle. ”Se osoittaa, että vuokralaisella on vanhempien tukea taustalla, jos tulisi jokin ongelma vastaan.”

Julia Blomqvist

Jutun neljää ensimmäistä kappaletta on muokattu 9.3.2021.

Rahat, verot, työ & eläke, koti