veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Maistraatin laatiman sukuselvityksen saa nyt yhdestä toimipisteestä

Maistraatin laatiman sukuselvityksen saa nyt yhdestä toimipisteestä
18.2.2019

Maistraatin laatiman sukuselvityksen saa nyt tilattua yhdestä maistraatista. Yleisimmin sukuselvitystä tarvitaan perunkirjoituksen ja kuolinpesän asioiden hoitoon.

”Mikä tahansa maistraatti voi nyt antaa sukuselvityksen 1.10.1999 edeltävältä ajalta Suomessa vakinaisesti asuneesta siviili- ja väestörekisteriin kuuluneesta henkilöstä kaikkien maistraattien aineistosta. Maistraatista saa myös 1.10.1999 jälkeiseltä ajalta sukuselvityksen kaikista Suomessa vakinaisesti asuneista henkilöistä, myös seurakuntaan kuuluneista”, Kaakkois-Suomen maistraatin päällikkö Ari Torkkel kertoo.  
 
Evankelisluterilaiset ja ortodoksiset seurakunnat antavat edelleen sukuselvitykset omista jäsenistään, mikäli selvitys koskee aikaa ennen 1.10.1999. Tällöin sukuselvitys tilataan takautuvasti siitä evankelisluterilaisesta tai ortodoksisesta seurakunnasta, jossa henkilö on ollut kulloinkin kirjoilla.

Vainajasta laaditaan perunkirjoitusta varten katkeamaton sukuselvitys 15 ikävuodesta lähtien. Sukuselvitykseen merkitään vainajan tietojen lisäksi seurakuntien ja maistraattien väliset muutot sekä muutot ulkomaille ja takaisin sekä tiedot puolisoista ja lapsista.

Jos henkilö on 15-vuotta täytettyään ollut kirjoilla ulkomailla, on sukuselvitys tilattava ulkomaan viranomaiselta. ”Ulkomailta tilattavista sukuselvityksistä voi ottaa yhteyttä ulkoministeriöön”, Ari Torkkel sanoo.

Jos sukuselvitys koskee Ruotsissa asunutta henkilöä, sukuselvitys tilataan 1.7.1991 alkaen Skatteverketistä (Ruotsin veroviranomainen) ja 1.7.1991 edeltävältä ajalta Ruotsin alueellisista arkistoista.

  • Maistraatin laatima sukuselvitys maksaa 45 euroa. Sukuselvitys tilataan sähköisesti, sähköpostitse, puhelimitse tai lomakkeella (www.maistraatti.fi/lomakkeet/), joka toimitetaan maistraattiin. 
  • Evankelisluterilaisen seurakunnan jäsentietojärjestelmästä tulostettu sukuselvitys tai perhelehdiltä haettu tieto maksaa 9 euroa. Jos tiedot haetaan kirkonkirjoista ja ne sisältävät useampia muuttoja tai avioliittoja, todistuksen hinta on silloin 30 euroa. Toimituskulut veloitetaan erikseen.
  • Luovutettujen alueiden arkistoista haettavat sukuselvitykset tilataan Kansallisarkistosta. Selvitys maksaa laskutuskuluineen 35 euroa.

HAUTAJAISET Läheisen kuoltua on huolehdittava hautajaisista ja monista muista käytännön järjestelyistä. Lue helmikuun Taloustaidosta vinkit hautajaisten käytännön järjestelyihin. Lehti ilmestyy 20.2.2019.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti