veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kuluttajan luottamus omaan talouteen vahvistuu – yltääkö vahva optimismi myös asuntomarkkinoille?

Kuluttajan luottamus omaan talouteen vahvistuu – yltääkö vahva optimismi myös asuntomarkkinoille?
7.10.2017

Suomalaisilla alkaa pian mennä lujaa, jos on talouden ja tunnelmien mittareita uskominen.

Ekonomistien ennusteet talouskasvusta ovat parantuneet keväästä lähtien.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometri puolestaan luotaa kansalaisten käsityksiä talouskehityksestä. Barometrin mukaan kuluttajien luottamus talouteen kolkuttelee ennätyslukemia eli optimismi on vahvaa.

Kuluttajien arviot ovat parantuneet lähes yhtä soittoa jo puolisentoista vuotta. Pitkän aikavälin keskiarvo jäi taakse jo vuosi sitten, jolloin ekonomistien talousennusteet olivat vielä vaisuja.

Kuluttajat pitävät nyt sekä Suomen että oman taloutensa näkymiä valoisina. Kun he lisäksi näkevät lainanoton edelleen kannattavana, voisi kuvitella, että asuntomarkkinoilla on luvassa ainakin jonkinmoista hulinaa.

Nordea jo ehtikin uutisoida myöntäneensä elokuussa 25 prosenttia enemmän asuntolainoja kuin vuotta aiemmin. Nordeassa tuumitaan, että talousennusteiden paraneminen voi heijastua asunnonostohalukkuuteen ja rohkaista kuluttajia muihinkin isoihin päätöksiin, esim. remontointiin.

Paljonhan on puhuttu siitä, että taloustaantuman pitkinä vuosina asuntomarkkinoille on syntynyt patoutunutta kysyntää, kun ihmiset ovat lykänneet asunnonostoa, vaikka tarpeita olisi ollut. Samanlaista patoutumaa saattaa olla myös peruskorjauksissa.

Säästöpankkiryhmä muistuttaa, että toistaiseksi käytettyjen asuntojen kauppa on kasvanut hyvin vähän, ennustettua hitaammin. Tilanne voi muuttua nopeasti sitten, kun hyvät talousennusteet alkavat käytännössä näkyä itse kunkin elämässä – työllisyydessä ja tuloissa.

Asuntojen hinnat, kaksiot e/m2

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & raha