veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kotitaloustyönantaja, ilmoita maksetut palkat tulorekisteriin

Kotitaloustyönantaja, ilmoita maksetut palkat tulorekisteriin
31.1.2019

Oletko maksanut tammikuussa palkkaa tai ostanut palvelun? Myös kotitalouksien maksamat palkat ja palkkiot ilmoitetaan tulorekisteriin. Jos kotitalous on siis maksanut palkkaa tammikuun aikana, tiedot on ilmoitettava tulorekisteriin viimeistään 5. helmikuuta.

Kotitalous voi palkata esimerkiksi lastenhoitajan, siivoojan tai ostaa palveluita kuten keittiöremontin tai sähkötöitä, tilata pitopalvelun sukujuhliin, kitaransoiton opetusta tai kunnossapitotöitä kesämökille.

"Tulorekisteriin ilmoitettavia tietoja ovat palkat, luontoisedut, palkkiot, työkorvaukset sekä muut ansiotulot. Myös kustannusten korvaukset on ilmoitettava. Ilmoitettaville tiedoille ei ole euromääräistä alarajaa eikä työntekijän ikään sidottua rajausta, vaan kaikki palkkatiedot on ilmoitettava", kertoo tulorekisterihankkeen johtaja Terhi Holmström. Tiedot ilmoitetaan 1.1.2019 jälkeen maksetuista palkoista.

Tulorekisteriin ilmoittamisessa on merkitystä sillä maksaako työntekijälle palkkaa vai maksaako palvelusta laskulla.

  • Jos kotitalous toimii työnantajana, palkkaa työntekijän ja maksaa palkan, ilmoitetaan maksetut palkat tulorekisteriin.
  • Jos kotitalous ostaa palvelun yritykseltä tai yrittäjältä ja maksaa palvelusta laskulla, ei palkkana, on työnosuus ja matkakustannusten korvaukset ilmoitettava tulorekisteriin vain siinä tapauksessa, jos yritys tai yrittäjä ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Tiedon voi tarkistaa YTJ-yrityshausta.

Kotitalous ilmoittaa tiedot tulorekisteriin kerran kuukaudessa

Kotitaloustyönantajat ilmoittavat tiedot maksamistaan palkoista aina maksukuukautta seuraavan kuun 5. päivään mennessä, kerran kuussa. Jos kotitalous on siis maksanut palkkaa tammikuun aikana, tiedot on ilmoitettava tulorekisteriin viimeistään 5.2.

Henkilö voi myös valtuuttaa toisen henkilön ilmoittamaan maksamansa palkat puolestaan tulorekisterissä. Valtakirjan eli valtuuden antajan on tehtävä valtuutus toisen puolesta asiointiin Suomi.fi-valtuudet -palvelussa.

Palkka.fi välittää tiedot automaattisesti tulorekisteriin

Maksuttomassa Palkka.fi-palvelussa kotitalous voi laskea työntekijän palkat ja tiedot maksetuista palkoista siirtyvät automaattisesti tulorekisteriin. Tällöin tulorekisteri-ilmoittamista ei tarvitse erikseen tehdä.

Jos käytössä ei ole palkanlaskentaohjelmaa, tiedot voi antaa tulorekisteriin esimerkiksi tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa verkkolomakkeella. Palveluun kirjaudutaan sivulta tulorekisteri.fi ja sinne voi tunnistautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Paperilomakkeella tiedot voi ilmoittaa tulorekisteriin vain erityisestä syystä. Erityinen syy voi olla esimerkiksi silloin, jos sähköinen ilmoittaminen on teknisen esteen vuoksi mahdotonta.

KOTITALOUS työn teettäjänä – mitä ja milloin ilmoitetaan tulorekisteriin? 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.