veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kotipiha uuteen kuosiin – tarvitsenko luvan?

Kotipiha uuteen kuosiin – tarvitsenko luvan?
18.3.2021

Kun rakentaa tai uudistaa pihaa, on paikallaan tarkistaa kunnan rakennusvalvonnasta, millaisia lupia toimenpiteisiin tarvitaan. Rakennusmääräykset ja lupakäytännöt vaihtelevat kunnittain.

Salaojituksen ja hule- eli sade- ja sulamisvesijärjestelmän rakentamiseen saatetaan tarvita kunnan rakennusvalvonnan lupa tai lausunto.

Rakennushankkeisiin, kuten katettujen terassien, varastojen ja leikkimökkien toteuttamiseen tarvitaan puolestaan rakennus- tai toimenpidelupa.

Toimenpidelupaa tarvitaan myös esimerkiksi silloin kun siirretään autopaikkoja tai lisätään niiden määrää, tai muulla tavalla muutetaan rakennuslupaan merkittyjen alueiden käyttötarkoitusta.

Maisematyölupa tarvitaan puun kaatamiseen.

Muutostöitä saattaa rajoittaa myös asemakaavassa suojelluksi määritetty tontti. Tällä käytännöllä pyritään säilyttämään ympäristön alkuperäiset ominaispiirteet.

Taloyhtiöissä saatetaan tarvita lupa ja lausunto taloyhtiön hallitukselta.

PIHAN UUSI ELÄMÄ Pihasuunnittelija pyytäminen avuksi pihan suunnitteluun säästää, aikaa, vaivaa ja rahaa. Lue helmikuun Taloustaidosta juttu pihasuunnitelman laatimisesta. Voit lukea jutun, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Minna Takkunen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti