veronmaksajat.fi

KOTI

Kotiini asennettiin ilmalämpö­pumppu – saako taloyhtiön valvontakäynnistä kotitalous­vähennyksen?

Kotiini asennettiin ilmalämpö­pumppu – saako taloyhtiön valvontakäynnistä kotitalous­vähennyksen?
7.3.2024

Osakehuoneistooni, jossa asun asennettiin ilmalämpöpumppu.  Asennustyö oikeutti kotitalousvähennykseen.

Ilmalämpöpumpun asennus vaati taloyhtiön edellyttämän valvontakäynnin, jonka taloyhtiö laskutti minulta. Valvontatyötä koskeva lasku oli arvonlisäveroton veloitus. Onko tästä valvontatyön laskusta mahdollista saada kotitalousvähennys?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Ei ole. Tästä taloyhtiön osakkaalta laskuttamasta valvontatyöstä ei saa kotitalousvähennystä, vaikka huoneistossa tehtävän kotitalousvähennykseen oikeuttavan kunnossapito- ja perusparannustyön valvontatyö on sinänsä kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä.

Tämä johtuu siitä, että taloyhtiö ei ole ennakkoperintärekisteröity yritys eikä se harjoita tuloveron alaista toimintaa.

Taloyhtiö ostaa näissä tilanteissa valvontatyön joltakin alan toimijalta, joka taas laskuttaa taloyhtiötä valvontakäynneistä. Lasku on ollut arvonlisäveroton, koska taloyhtiöt eivät yleensä ole arvonlisäverorekisterissä, koska ne eivät harjoita arvonlisäverollista toimintaa.

Muutoin kuvaamasi valvontatyö on siis kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä, kun se on osa ilmanvaihtojärjestelmän perusparannusta. Tällöin valvontatyö tulisi itse ostaa suoraan valvontatyötä tarjoavalta ennakkoperintärekisteriin merkityltä taholta, joka taas laskuttaa suoraan työn ostajaa eli sinua.

Verojuristivastaus on julkaistu ensimmäisen kerran 23.11.2022.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti