veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Koronasta tulikin kiihdyke asuntomarkkinoille

Koronasta tulikin kiihdyke asuntomarkkinoille
22.1.2021

Viime kevät oli asuntokaupalle mustaa aikaa koronaepidemian vuoksi, mutta vuoden loppupuoliskolla kauppa kävi vauhdikkaasti. Suomen Kiinteistönvälittäjät (SKVL) ry:n mukaan vuodesta tuli suorastaan historiallisen vilkas.

Myös lainatilastot kertovat pirteästä kaupankäynnistä. Suomen Pankin mukaan asuntolainoja nostettiin vuonna 2020 marraskuuhun mennessä enemmän kuin vastaavalla jaksolla 2019. Ja tämä siitä huolimatta, että keväällä kaikki tuntui pysähtyvän.

Suorastaan kuumilta markkinat näyttävät, jos otetaan huomioon myös vapaa-ajanasuntojen kauppa. Kiinteistömaailma kertoo vapaa-ajanasuntojen kauppamäärän kasvaneen tähtitieteelliset yli 30 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Markkinatoimijat, kuten välittäjät ja pankit, ennakoivat kaupankäynnin jatkuvan vilkkaana tänä vuonna. Korot pysyvät vielä matalina ja lainat edullisina. Matkustelun tyrehtyminen, kotona vietetyn ajan lisääntyminen ja osalla ihmisistä etätyöt ovat suunnanneet kiinnostusta kotiin ja asumiseen.

Samoista syistä myös talous on voinut väljentyä niillä, joiden työt ovat säilyneet. Nordeasta kerrotaan, että lainojen lyhennysvapaiden kysyntäkin palautui jo syksyllä normaalitasolle.

Työllisyysongelmat eivät silti ole poistuneet. Viime kesänä ”koronalomautukset” alkoivat vähentyä, mutta hyvä kehitys katkesi. Marraskuussa lomautuksen vuoksi ansiopäivärahaa saavien määrä oli nelinkertainen vuoden 2019 marraskuuhun nähden. Lomautus- ja työttömyyspäivärahahakemuksia yhteensä tuli työttömyyskassoihin 26 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Jos rokote auttaa taloutta kasvuun, työllisyyskin voi vahvistua. Ja meneehän monella hyvin jo nyt. Tilastokeskuksen barometrin mukaan kuluttajat arvioivat rahatilanteensa keskimäärin vahvaksi. Hyvin monella on asunnonostoaikeita.

 Asuntoje hinnat, kaksiot e/m2 Lähde:  Kiinteistönvälitysalan keskusliitto KVKL Ry/KVKL-HSP-hintaseurantapalvelu

Asuntojen hinnat eivät juuri koronasta hetkahtaneet. Nousu on jatkunut hiljalleen monissa isoissa keskuksissa, tai ainakin hintataso on pitänyt. Laskukurimuksessa olevilla alueilla hinnat ovat usein jatkaneet laskuaan. Etätyön lisääntyminen voi ehkä näkyä muutoksina joillain paikkakunnilla, mutta tuskin kääntää suuria käyriä.

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti