veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Koronarokotus­todistus tulossa Omakantaan keskiviikkona – EU:n yhteinen todistus saataville heinäkuussa

Koronarokotus­todistus tulossa Omakantaan keskiviikkona – EU:n yhteinen todistus saataville heinäkuussa
24.5.2021

Suomen kansallinen koronarokotustodistus on saatavilla Omakannassa 26.5. alkaen. Rokotustodistukset tulevat näkyville vaiheittain.  

Kansallisen rokotustodistuksen päivittyminen Omakantaan voi kestää jonkin aikaa, koska rokotustietoja korjataan eri tietojärjestelmiin takautuvasti. 

Rokotustiedot eivät välttämättä näy kaikilla heti, sillä joissakin terveydenhuollon organisaatioissa ei pystytä tekemään tarvittavia muutostöitä potilastietojärjestelmään ennen kansallisen koronarokotustodistuksen käyttöönottoa. Tällöin koronatodistus tulee näkyviin myöhemmin Omakantaan, todetaan sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

Rokotustietoja tai koronarokotustodistusta ei näy Omakannassa, jos henkilön rokotustietoja ei ole terveydenhuollossa kirjattu oikein.

Jatkossa koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen. 

Suomessa heinäkuussa käyttöön otettava EU:n yhteinen koronatodistus sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. Kaikki kolme todistusta tulevat käyttöön samalla kertaa ja ne saa Omakannasta. Kun EU:n koronatodistus otetaan käyttöön, se korvaa kansallisen koronarokotustodistuksen.

Sekä kansallinen rokotustodistus että EU:n yhteinen koronatodistus ovat maksuttomia.

Näin saat rokotustodistuksen Omakannasta

Kansallinen koronarokotustodistus on saatavilla Omakannasta 26.5. lähtien. EU:n yhteinen koronatodistus on tulossa Omakantaan myöhemmin.

Näin saat koronatodistuksen:

 1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Kansallisen koronarokotustodistuksen saa vain Omakannasta. Jos et käytä Omakantaa etkä valtuuta toista henkilöä käyttämään sitä puolestasi, voit pyytää terveydenhuollosta muun todistuksen annetusta koronarokotuksesta. 

Kun EU:n yhteinen koronatodistus heinäkuussa tulee käyttöön, koronatodistuksen saa Omakannan lisäksi tulosteena omasta terveyskeskuksesta tai muusta terveydenhuollon yksiköstä.  

Mikä kansallinen koronarokotustodistus?

 • Omakannan kansallinen koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Todistuksen koronarokotuksesta voi saada ensimmäisen rokotuksen jälkeen.
 • Todistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa vain niissä EU-maissa, jotka hyväksyvät kansallisen todistuksen koronarokotuksista. EU-maat voivat siis itse päättää, hyväksyvätkö ne kansallisen todistuksen rajanylitystilanteissa.
 • Kansallisella koronarokotustodistuksella ei näin ollen pysty matkustamaan vapaasti koko EU:n alueella.
 • Kansallinen koronarokotustodistus on käytettävissä, kunnes EU:n yhteinen koronatodistus tulee käyttöön. 
 • Kansallisen koronatodistuksen aitous varmennetaan kuviokoodilla. Myös paperille tulostetun todistuksen aitous varmennetaan digitaalisesti kuviokoodilla.

Mikä EU:n koronatodistus?

 • Suomessa heinäkuussa käyttöön otettava EU:n yhteinen koronatodistus sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.
 • Kaikki kolme todistusta tulevat käyttöön samalla kertaa ja ne saa Omakannasta.
 • Kun EU:n koronatodistus otetaan käyttöön, se korvaa kansallisen koronarokotustodistuksen.
 • EU:n koronatodistuksen aitous varmennetaan QR-koodilla. Paperille tulostetun todistuksen aitous varmistetaan digitaalisesti QR-koodilla.

EU:n koronatodistus toimii EU-maissa viimeistään, kun EU-asetus koronatodistuksesta on tullut voimaan ja otettu käyttöön. Näillä näkymin asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 30.6. ja jäsenmaiden tulee ottaa se käyttöön kuuden viikon sisällä asetuksen voimaan tulosta.

Tämä tarkoittaa, että EU-mailla ei välttämättä ole täysin samaan aikaan valmiuksia antaa ja lukea todistuksia.

Myös Suomessa on oltava valmius antaa ja lukea EU:n yhteisiä koronatodistuksia viimeistään kuuden viikon kuluessa siitä, kun EU-asetus on tullut voimaan.

Suomi ja muut EU-maat voivat halutessaan hyväksyä rajanylitystilanteissa myös muita koronaan liittyviä todistuksia.

HUOMAA! Sinun pitää ennen matkaa selvittää itse, millaista todistusta kohdemaa vaatii ja edellyttävätkö ne maahan saapuvilta esimerkiksi yhtä tai kahta rokoteannosta.

EU-jäsenmaiden on ilmoitettava muille jäsenvaltioille ja komissiolle, jos se vaatisi todistusten haltijoilta testiä tai karanteenia tai jos se epäisi maahanpääsyn tällaisilta henkilöiltä.

Minna Petäinen 

Rahat, verot, työ & eläke, koti