veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asiointi toisen aikuisen puolesta on nyt mahdollista Omakannassa

Asiointi toisen aikuisen puolesta on nyt mahdollista Omakannassa
30.3.2021

Omakannassa voi nyt asioida myös toisen aikuisen puolesta. Toisen puolesta asiointia varten tarvitaan Suomi.fi-valtuus. Samalla valtuudella voi asioida myös monissa muissa terveydenhuollon asiointikanavissa.

Valtuuden voi antaa täysi-ikäiselle ja täysivaltaiselle henkilölle.

Valtuutettu saa lähes samat oikeudet asiointiin Omakannassa kuin valtuuden antajalla on. Valtuutettu voi esimerkiksi uusia reseptejä ja käydä katsomassa laboratoriotutkimuksen tulokset.

Elinluovutustahtoa, hoitotahtoa ja Omakantaan tallennettuja hyvinvointitietoja valtuutettu ei sen sijaan voi käsitellä. 

Omakannassa voi asioida toisen aikuisen puolesta Suomi.fi:n Terveydenhuollon asioiden hoito -valtuudella. Se oikeuttaa katselemaan, ilmoittamaan ja vastaanottamaan valtuuttajan terveydentilaan liittyviä tietoja terveydenhuollon palveluissa sekä varaamaan toisen puolesta aikoja terveydenhuoltoon. 

Ne, joilla tämä valtuus jo on, pääsevät asioimaan automaattisesti toisen henkilön puolesta Omakannassa. Halutessaan valtuuden voi poistaa Suomi.fi-verkkopalvelussa. 

Miten valtuutan toisen henkilön asioimaan puolestani Omakannassa?

  1. Tunnistaudu Suomi.fi-verkkopalveluun. Tarvitset tunnistautumista varten esimerkiksi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. 
  2. Anna sen henkilön tiedot, jonka haluat valtuuttaa hoitamaan asioita sinun puolestasi. 
  3. Valitse valtuus Terveydenhuollon asioiden hoito. 
  4. Määrittele valtuudelle voimassaoloaika. 
  5. Tarkista antamasi tiedot ja vahvista valtuus. 

Suomi.fi-verkkopalvelussa voi myös pyytää valtuutta toiselta henkilöltä tämän puolesta asiointiin Omakannassa. Pyynnön vastaanottajan täytyy hyväksyä pyyntö, ennen kuin hänen puolestaan voi asioida.

Miten asioin Omakannassa täysi-ikäisen puolesta?

  1. Kun olet saanut toiselta henkilöltä valtuuden asioida hänen puolestaan, kirjaudu Omakantaan omilla tunnuksillasi.
  2. Valitse Toisen puolesta asiointi -linkki.
  3. Valitse henkilö, jonka tietoja haluat katsella. Tämän jälkeen voit asioida henkilön puolesta.

Edunvalvoja ei voi vielä asioida täysi-ikäisen puolesta Omakannassa

Toistaiseksi edunvalvojat eivät voi asioida täysi-ikäisen päämiehen puolesta Omakannassa. Valtuutusta ei voi myöskään tehdä henkilö, jolla ei ole sähköisiä tunnistautumisvälineitä, kuten verkkopankkitunnuksia.

Digi- ja väestötietovirasto selvittää parhaillaan, miten valtuus voidaan jatkossa tehdä näissäkin tapauksissa. Tavoitteena on, että aikataulu tarkentuu vuoden 2021 aikana.  

MIKÄ OMAKANTA? Omakannassa näkee omat terveystiedot ja reseptit, voi pyytää reseptin uusimista sekä tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon. Toisen puolesta asioiva valtuutettu ei kuitenkaan voi käsitellä elinluovutustahtoa, hoitotahtoa eikä Omakantaan tallennettuja hyvinvointitietoja. Lisätietoa Omakannasta

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti