veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Omakannan nimissä urkittu henkilö- ja pankkitunnuksia – älä klikkaa tekstiviestinä saamaasi linkkiä tai verkkomainoksia

Omakannan nimissä urkittu henkilö- ja pankkitunnuksia – älä klikkaa tekstiviestinä saamaasi linkkiä tai verkkomainoksia
3.9.2021

Omakannan nimissä levitetään huijaustekstiviestejä ja valheellisia verkkomainoksia eri kanavissa. Viesteistä ja mainoksista päätyy sivustolle, jossa yritetään saada haltuun ihmisten henkilö- tai pankkitunnuksia, Omakanta-palvelua ylläpitävä Kela varoittaa.

Verkossa on mainoksia, joissa olevien linkkien väitetään johtavan Omakantaan. Mainoksia on ujutettu mm. hakukoneisiin, ja ne ponnahtavat kärkeen hakutuloksissa.  Tekstiviestissä pyydetään kirjautumaan linkillä palveluun. Linkin avaaja päätyy kuitenkin huijareiden laatimalle aidonnäköiselle huijaussivulle.

Mainosta tai tekstiviestin linkkiä klikkaamalla päätyy rikollisten ylläpitämälle verkkosivustolle. Kyseessä on tietojenkalastelu (phishing), jonka tarkoituksena on varastaa henkilötietoja ja kirjautumistietoja, kuten pankkitunnustietoja.

Omakanta-palveluun kirjaudutaan turvallisesti kirjoittamalla nettiselaimen osoiteriville kanta.fi. Osoiterivillä näkyy lukon kuva. Kirjaudu Omakantaan -painike ohjaa Suomi.fi-palveluun, joka on julkishallinnon asiointipalveluiden yhteinen tunnistuspalvelu. Myös Suomi.fi-tunnistautumisen osoiterivillä on lukon kuva, joka ilmentää suojattua sivua.

Tietoturvasyistä arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta, ei pidä koskaan lähettää sähköpostitse. Kanta-palvelut tai Kela ei koskaan kysy niitä sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Jos olet päätynyt epäilyttävälle sivustolle tai saanut kirjautumista pyytävän tekstiviestin, toimi seuraavasti:

  • Älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin.
  • Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä.
  • Jos epäilet, että luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti