veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Korona hivuttautuu myös asukkaan kukkaroon

Korona hivuttautuu myös asukkaan kukkaroon
14.9.2020

Koronapandemian aiheuttamat lomautukset ja irtisanomiset leikkaavat kotitalouksien tuloja, mutta koronakriisi kiristää kansalaisten taloutta monin tavoin myös välillisesti. Se voi vaikuttaa asumismenojenkin kasvuun. Kun julkinen talous menee huonoon kuntoon, kovenee paine esimerkiksi kiinteistöveron kiristämiseen.

Samaan aikaan kriisin kanssa päällä on paljon asumiseen liittyviä tavoitteita, jotka vaikuttavat asumisen hintaan. Öljylämmityksestä halutaan eroon, energiatehokkuutta tulisi parantaa, jätehuoltoa tehostaa ja kierrätystä lisätä, sähköautoille tulisi rakentaa latauspisteitä… ”Nyt pitäisi koota kokonaiskuva siitä, mitä eri tekijät yhteensä vaikuttavat”, painottaa Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto teettävät vuosittain Pellervon taloustutkimuksella selvityksen ja ennusteen asumismenojen kehityksestä. Tuoreimmassa ennusteessa uumoillaan, että työttömyyden lisääntyminen vaikeuttaa lyhyellä tähtäyksellä erityisesti vuokralaisten asemaa.

”Lisäksi vuokrien nousu voi nopeutua, koska koronakriisi siirtää kysyntää vuokramarkkinoille”, ekonomisti Peetu Keskinen PTT:stä sanoo.

Omistusasujilla asuntolainan lyhennysvapaat tuovat joustoa talouteen, vaikka lykätyt lyhennykset ovat toki edessä myöhemmin. Korkojen ennustetaan kuitenkin pysyvän lähellä nollaa vielä ainakin pari vuotta.

Asuntohintojen PTT ennustaa keskimäärin hieman laskevan tänä vuonna, mutta kääntyvän nousuun ensi vuonna.

Monissa muissakin talousennusteissa ollaan nyt varovaisia asuntomarkkinoiden näkymiä kuvattaessa. Vielä ei osata arvioida koronaepidemian vaikutuksia pidemmällä aikavälillä, Toistaiseksi vaikutukset ovat olleet vähäisiä. Keväinen kuoppa kaupankäynnissä näyttää sekin tasoittuneen.

Tilastokeskuksen luvut asuntohintojen tähänastisesta kehityksestä eivät yllätä, vaan vahvistavat jo pitkään vallinnutta trendiä: hinnat nousevat pääkaupunkiseudulla ja joissakin kasvukeskuksissa, mutta laskevat hiljalleen muualla.

Ja tätä pääsuuntaa sirpaloi se, että hinnat voivat vaihdella erittäin paljon paikkakunnittain, alueittain ja jopa taloittain.

Asuntojen hinnat, kaksiot e/m2 Lähde: Kiinteistönvälitysalan keskusliitto KVKL Ry/KVKL-HSP-hintaseurantapalvelu

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti