veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kilpailu vuokralaisista koventunut – vuokrien nousu jopa pysähtynyt

Kilpailu vuokralaisista koventunut – vuokrien nousu jopa pysähtynyt
17.3.2021

Vuokrien nousu on hidastunut suurissa kaupungeissa ja pysähtynyt kokonaan monessa keskisuuressa maakuntakeskuksessa. Nyt kilpaillaan hyvistä vuokralaista, ilmenee Suomen Vuokranantajien ja Vuokraovi.comin vuokramarkkinakatsauksesta.

Vaikka vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut, tarjonta on lisääntynut vielä kysyntääkin voimakkaammin, mikä on puolestaan kiristänyt kilpailua hyvistä vuokralaisista. Korona-ajan poikkeusolot ovat vaikeuttaneen kaksioiden vuokrausta.

Tilastokeskuksen vuokratilastoista ilmenee, että vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa prosentilla vuoden 2019 viimeiseltä vuosineljännekseltä vuoden 2020 viimeiselle neljännekselle. Vastaava vuokrien vuosikasvu oli vuosi sitten 1,4 prosenttia.

”Vuokrakehitys hidastui viime vuonna suurissa kaupungeissa ja pysähtyi kokonaan monessa keskisuuressa kaupungissa. Pienten ja suurten kaupunkien vuokramarkkinat ovat viime vuosina selkeästi eriytyneet”, Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen sanoo tiedotteessa.

”Vuokrien nousun pysähtymistä selittää monen maakuntakeskuksen voimakas vuokra-asuntotarjonnan kasvu. Pääkaupunkiseudulla koronavuosi hidasti muuttoliikettä, mutta ei asuntorakentamista. Ainakin hetkellisesti tarjonta vaikuttaa kirineen kysynnän kiinni, mikä on hidastanut vuokrien nousua ja pidentänyt vuokrausaikoja.”

Turussa vuokrat nousivat 1,6 prosenttia,  Espoossa ja Vantaalla 1,4 prosenttia, Helsingissä, Tampereella ja Oulussa vuokrat nousivat 1,2 prosentilla.

Vuokrien nousu on käytännössä pysähtynyt Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa, Porissa ja Seinäjoella. Vuokrakehitys kääntyi negatiiviseksi myös Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.

Pienten kaupunkien joukossa poikkeuksen muodostavat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät kaupungit Kerava, Järvenpää ja Porvoo, joissa vuokrat nousivat jopa suuria kaupunkeja nopeammin. Vuokrat nousivat myös Rovaniemellä suurten kaupunkien tahdissa.

Vuokeamarkkinakatsauksen mukaan koronapandemia on vaikuttanut vuokramarkkinoihin varsin maltillisesti. Suomen Vuokranantajien jäsenkyselyssä arvioidaan, etteivät maksuongelmat lisääntyneet viime vuonna aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Myös vuokra-asuntojen kysyntä on pysynyt vahvana, mutta korona on vaikuttanut  jonkin verran siihen, millaisia vuokra-asuntoja markkinoilta on etsitty.

Erityisesti kaksioiden vuokraaminen on ollut aikaisempaa vaikeampaa.  Ennen koronakriisin alkua kaksioiden ja kolmioiden vuokrausajat kehittyivät lähes identtisesti. Kaksioiden markkinointiaikojen toipuminen näyttää myös katkenneen nopeasti koronatilanteen heikentyessä jälleen syksyllä.

”Kaksiot ovat edelleen suosituimpia vuokra-asuntoja. Toisaalta myös kaksioiden tarjonta on runsasta verrattuna esimerkiksi kolmioihin. Kaksiot ovat voineet korona-aikana muuttua monelle perheelle etätöiden vuoksi ahtaaksi, minkä seurauksena on etsitty markkinoilta suurempaa asuntoa.”

Vuokra-asuntoja oli Vuokraovi.comin mukaan poikkeuksellisen paljon tarjolla joulukuun loppuun asti, kun markkinoille tuli uusia kohteita, joihin etsittiin vuokralaista. Perinteisesti joulukuussa sekä tarjonta että kysyntä ovat hieman hiljentyneet.

Minna Petäinen

Vuokramarkkinakatsauksessa tarkastellaan vuokramarkkinoiden kehitystä 26 kaupungissa vuonna 2020.

Rahat, verot, työ & eläke, koti