veronmaksajat.fi

KOTI

Kevätsiivous: Villakoirat ruotuun, viemärit vetämään, ötökät kuriin

Kevätsiivous: Villakoirat ruotuun, viemärit vetämään, ötökät kuriin
2.4.2020

Kodin kevätsiivouksen yhteydessä on hyvä tilaisuus tehdä muutakin kuin imuroida valon esiin marssittamia pölykoiria. Paikkoja putsatessa kannattaa myös katsastaa laitteiden ja kodin pintarakenteiden kunto. Puhtaampi koti on myös turvallisempi, terveellisempi ja energiatehokkaampi.

1. Viemärit vetämään ja puhtaiksi

Irrota ja puhdista lattiakaivojen kansiritilät sekä puhdista viemärit, jotta ne vetävät kunnolla. Tarkista kylpyhuonetta jynssätessäsi myös kaakeleiden saumojen kunto, jotta vesi ei pääse irvistävistä saumoista seinien sisälle ja tuhoamaan rakenteita.

Kiinteistöliitto on viime vuonna tarkentanut taloyhtiöiden kunnossapitovastuuta hajulukon huollon osalta. Peruspuhdistaminen pesuaineilla ja harjalla on asukkaan tehtävä, mutta mikäli se ei riitä ja vaaditaan tiivisteiden ja muiden rakenteiden irrottamista, ota yhteyttä isännöitsijään tai johonkin toiseen taloyhtiön edustajaan.

Tyhjennä ja puhdista myös pyykinpesukoneen nukkasihti.

2. Kierros keittiössä

Pakastin kuluttaa enemmän sähköä, mikäli sitä ei ole toviin sulatettu. Tyhjennä, sulata ja puhdista pakastin etenkin, jos se on ehtinyt ns. igluvaiheeseen.

Irrota ja puhdista astianpesukoneen jätesihti.

Myös liesituulettimen rasvasuodatin kannattaa säännöllisesti irrottaa ja pestä perusteellisesti. Materiaalista ja käyttöohjeesta riippuen suodattimen voi pestä tiskiharjalla ja astianpesuaineella tai astianpesukoneessa.

Siirrä liesi ja jääkaappi paikoiltaan ja imuroi laitteiden takaosat sekä lattiat ja seinä niiden kohdalta. Etenkin sähkölaitteiden liepeille kasaantunut pöly on paloturvallisuusriski. Imuroi myös johtokasat eri puolilla kotia.

3. Puhdasta ilmaa, lämpöä ja valoa

Toimiva ilmanvaihto vaikuttaa sisäilman laatuun ja terveyteen. Ilmanvaihdon suodattimien huoltovastuu kuuluu taloyhtiölle. Ota selvää, milloin asunnossasi on viimeksi vaihdettu ilmanvaihtolaitteen suodattimet, ja pyydä taloyhtiöltä apua tarvittaessa.

Lämpöpattereiden takaa pölyn saa pois pitkävartisella pölyhuiskalla. Pyyhi myös valaisimiin kertynyt pöly kuivalla rätillä tai pölyhuiskalla.

4. Syynää ötökät

Mikäli jauhopussista kurkistaa toukka tai muu öttiäinen, tyhjennä ja puhdista keittiön kaapit.

Putkissa eläviä ja viihtyviä sokeritoukkia näkee välillä kylpyhuoneessa, joskus myös keittiössä. Sokeritoukat ovat sinänsä harmittomia, mutta jos ne kokee häiritseviksi, niitä voi yrittää hävittää. Taloyhtiössä tämä on osakkaan kontolla.

Sokeritoukkia voi häätää kotikonstein esimerkiksi kuumalla vedellä, sitruunamehulla ja etikalla sekä pitämällä lattiat puhtaina ja vapaina tavaroista.

Jos asunnosta löytyy yksittäisiä ötököitä, niiden tuhoaminen on asukkaan hommaa. Jos taas vastaan kipittävän kuoriaisen lähtöpaikasta ei ole varmaa tietoa tai tuholaisia on enemmän, ota yhteyttä taloyhtiöön, jonka vastuulle niiden hävittäminen kuuluu. Ellei etenkin nopeasti lisääntyviä tuholaisia hävitetä ajoissa, niistä saattaa koitua paljon harmia ja isoja kustannuksia. 

5. Vältä turhia riskejä

Koti on riskialtis paikka. Jos olet epävarma esimerkiksi palovaroittimen pariston vaihtamisesta tai jos tikkailla toikkaroiminen on hankalaa, pyydä apua. Niin kannattaa tehdä myös, jos siivoustoimet edellyttävät muuten epätavallista venymistä tai raskaiden laitteiden siirtelyä. Henkilökohtaista terveyttä ja turvallisuutta ei pidä vaarantaa kiiltävän kodin vuoksi.

Tarkistuslistan laadinnassa asiantuntijana Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen

Minna Takkunen 

Rahat, verot, työ & eläke, koti