veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Apua suutarilta – milloin vanhat kengät kannattaa korjauttaa?

Apua suutarilta – milloin vanhat kengät kannattaa korjauttaa?
6.1.2020

Suomessa on noin 270 suutaria. Kenkien, nahkatakkien tai -laukkujen korjaaminen on heidän osaamisensa ydintä. Mitä kaikkea suutari voi tehdä kengille Suutariliikkeiden Liitto ry:n puheenjohtaja Pertti Lönnqvist?

”Ainakin me suutarimestarit pystymme tekemään kengälle ihan mitä asiakas haluaa. Voimme leventää tai kaventaa vartta, vaihtaa vetoketjun tai jos kenkä on revennyt, laittaa sivupaikkoja. Itse olen tehnyt kerran kenkien peruskorjauksen, joka maksoi 200 euroa. Tein siinä kengät aika lailla uusiksi ja asiakas tykkäsi.”

Mitä korjaaminen maksaa?

”50 eurolla tehdään jo aika paljon, kuten vaihdetaan ulkopohjat ja laitetaan korkolaput. Vetoketjun vaihto maksaa ehkä 25–35 euroa riippuen vähän ketjun pituudesta. Suutarilla kannattaa käydä näyttämässä kenkiä, koska silloin saa tiedon korjauksen hinnasta ja voi itse päättää, onko korjaaminen järkevää.”

Millainen kenkä kannattaa korjata?

”Nahkakenkien lisäksi myös keinoaineista valmistettuja kenkiä kannattaa joskus korjata. Kenkiin voi ainakin vaihtaa pohjan ja korkolapun. Jos on oikein edulliset kengät, voi olla, etteivät ne sovellu meidän oloihin ollenkaan, kun ne ovat niin liukkaat, ettei niillä pysy pystyssä. Silloin kenkiin kannattaa vaihdattaa kunnon kumipohjat.”

Miten kauan kengät kestävät käytössä?

”Nahkakenkä kestää helposti 15 vuotta, jos siitä viitsii pitää huolta. Keinonahkakenkä ei ole niin pitkäikäinen.”

Miten kengän saa kestämään?

”Nahkakengät pitää säännöllisesti puhdistaa puhdistusaineella ja sen jälkeen lankata. Silloin lankki pääsee imeytymään nahan huokosiin, mikä tekee kengästä vettä ja likaa hylkivän. Tärkeintä on puhdistaa ja lankata ranti eli pohjan ja päällisen raja.”

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti