veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kannattaako vanha kännykkä kierrättää?

Kannattaako vanha kännykkä kierrättää?
23.9.2019

Miten vanhat kännykät kannattaa kierrättää? Saako vanhasta kännykästä korvauksen? Sähkö- ja elektroniikkaromun SER-kierrätystä organisoivan Elker Oy:n toimitusjohtaja Sakari Hietala vastaa.

Miksi vanhat kännykät kannattaa kierrättää?

”Laitteen valmistukseen käytetyt luonnonresurssit pitäisi saada uudelleen kiertoon. Kierrätyksellä voi myös varmistaa, että laitteen sisältämät käyttäjän henkilökohtaiset tiedot käsitellään asianmukaisesti.”

Kenelle kännykkä kannattaa antaa kierrätettäväksi?

”Valmistajilla ja myyjillä on lakisääteinen velvollisuus vastaanottaa maksutta asiakkaiden käytöstä poistamat laitteet. Kännykän taloudellinen arvopotentiaali ja kännyköiden sisältämät tiedot voivat kiinnostaa muitakin. On hyvä tiedostaa, että sinä itse kärsit vahingot, jos henkilökohtaisille tiedoille tapahtuu jotain epätoivottavaa.”

Mihin kännykän voi viedä kierrätettäväksi?

”SER-kierrätyksellä on Suomessa yli 400 pysyvää vastaanottopistettä. Myös useat kaupat vastaanottavat laitteita. Viidelläsadalla kauppaliikkeellä on myös erityinen lukittu data-SER-astia datalaitteiden vastaanottoa varten. Niillä varmistetaan kontrolloidummin, että datalaitteet päätyvät asianmukaiseen jatkokäsittelyyn. Turvallinen tapa kierrättää datalaitteita dokumentoidusti on myös maksullinen Seiffi.fi.”

Saako vanhasta kännykästä korvauksen?

”Varsinkin uudemman sukupolven laitteista voi saada rahaa. Kaupat voivat tarjota välirahaa, kun kännykän vaihtaa uuteen. Yleensä vanhasta kännykästä saa ehkä muutamia kymppejä.”

Pitääkö kännykälle tehdä jotain, kun sen toimittaa kierrätykseen?

”Tehdasasetukset kannattaa palauttaa, jos vain osaa. Se on jo hyvä keino varmistaa, ettei ihan poropeukalo pääse tietoihin käsiksi. Keskustelupalstat ovat täynnä vinkkejä myös siitä, miten vasaralla tai kirveellä voi löytää ongelmaan ratkaisun. Kierrätyksen ja materiaalien talteenoton näkökulmasta en sitä suosittele.”

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti